fbpx
Tag: Nismë

tag: nismë

Gjykata Kushtetuese përkohësisht ndërpret vendimin e Qeverisë për fasadë baroku të QTQ-së

Gjykata Kushtetuese në seancën e sotme me shumicë votash solli vendim që të ngrit procedurë për vërtetimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së nenit 50 nga Ligji për planifikim hapësinor dhe urbanistik, sidomos për paragrafin 2 nga ky nen dhe termin “interes të veçantë”. “Ndërtimi me interes të veçantë për të cilën do të përpunohet dokumentacion urbanistik- planor nga paragrafi 1...

Gjykatësit kushtetues anuluan debatin për përgjimin përmes operatorëve të Telekomit

Gjykatësit kushtetues sot anuluan për një nga dy seancat e ardhshme shqyrtimin e nismës për vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së nenit kontrovers 175 nga Ligji për komunikime elektronike. Shkak për këtë vendim, siç u theksua në seancën e sotme, është materiali voluminoz që është dorëzuar për nismën. Shqyrtimi i kësaj nisme duhej të ishte pika e parë në rend dite...

LSDM sot do të dorëzojë nismë për thirrjen e Kuvendit

LSDM sot në ora 10:30 do të ngrit në Kuvendin e RM-së nismë për vazhdimin e seancës konstituive të Kuvendit, në të cilën sipas paralajmërimeve, duhet të zgjidhet kryetari i institucionit ligjvënës, njoftojnë nga LSDM. Menjëherë pas dorëzimit të nismës, në pres- qendrën e Kuvendit, deklaratë për mediat do të jep deputeti dhe sekretari i LSDM-së, Oliver Spasovski. Siç njoftojnë nga...

LSDM ka dorëzuar nismën dhe fton Veljanovskin menjëherë ta thirr Parlamentin

Sekretari i Lidhjes SocialDemokrate të Maqedonisë (LSDM), Oliver Spasovski sot në Shkup dorëzon iniciativën për vazhdimin e seancës konstituive në Kuvend, në të cilën duhet të zgjidhet kryetari i ri i shtëpisë legjislative. "Me këtë nismë nuk ka më dilema rreth sigurimit të shumicës parlamentare. Nisma është nënshkruar nga 67 deputetë dhe presim Trajko Veljanovski menjëherë të caktoj vazhdimin e...

SOS: NGO, GONGO apo PONGO e paregjistruar?

“Stop operacioni Soros” (SOS), që u prezantua më 17 janar të këtij viti, anëtarët e të cilës janë historiani Nikola Sërbov, i cili shpesh është mysafir në disa media si “analist politik” dhe gazetarët Cvetin Çilimanov dhe Nenad Mirçevski, të cilët janë të njohur nëpër media. Nga një televizioni nacional, për shembull, këta të tre ishin të kualifikuar si...

Për PSP-në, Kushtetuesen, Supremen dhe Gjykatën Penale, Kuvendi i ri do të jetë vendimtar

Periudha pas konstituimit të përbërjes së re të Kuvendit të Maqedonisë, ku afati final është 31 dhjetori, do të jetë realiteti i ri për PSP-në dhe gjykatat më të rëndësishme në vend, Gjykatën Supreme, Gjykatën penale Shkup dhe Gjykatën kushtetuese, të cilat çështjet e vështira i lanë pas zgjedhjeve. Realiteti i ri post- zgjedhor, i cili vijat e para të...

Saveski: “E Majta” do të del e vetme në zgjedhje pasi opozita na injoroi

Partia “E Majta” në Komitetin e saj qendror ka marrë vendim që vet të del në zgjedhjet e parakohshme parlamentare më 11 dhjetor pasi nisma e tyre për pjesëmarrje të përbashkët e të gjitha partive kundër regjimit është injoruar nga opozita, konfirmoi për “Meta”, anëtari i partisë “E Majta” Zdravko Saveski. “Në Komitetin Qendror që u mbajt të dielën më...

Gjykata kushtetuese sërish anuloi debatin për kryqin në Butel

Gjykata Kushtetuese në seancën e sotme ka anuluar pikën 6 të rendit të ditës, që kishte të bëjë me ndërtimin e kryqit në Butel, raporton Portalb. Anulimin e kësaj pike e ka propozuar gjykatësi Sali Murati. Murati sot nuk ishte prezent në seancë, por i njëjti paraprakisht kishte dorëzuar propozimin për anulim deri te gjykatësit tjerë. Seanca e radhës do të...

Nuk ka impiçment për presidentin Ivanov

Kuvendi i Republikës së Maqedoni para pak çastesh nuk e miratoi propozimin e deputetëve të LSDM-së për përcaktimin e përgjegjësisë për kryetarin e shtetit Gjorgje Ivanov. Për “impiçment” të shefit të shtetit votuan gjithsej 82 deputetë, prej të cilëve 35 ishin për ndërsa 47 deputetë ishin kundër. Që Gjykata kushtetues ta shqyrtojë përgjegjësinë e presidentit Ivanov nevojitej shumicë prej dy të...

Kryqi në Butel në rend dite në seancën e ardhshme të Gjykatës kushtetuese

  Gjykatësit kushtetues në seancën e ardhshme të caktuar për 31 maj do ta shqyrtojnë nismën rreth kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së vendimit për vendosjen e kryqit në komunën e Butelit, që shkaktoi tensione në fund të shkurtit dhe fillim të marsit këtë vit. Shqyrtimi i kësaj nisme është pika 11 në rendin e ditës në seancë. Edhe pse, në informacionin e Gjykatës...

Gjykata kushtetuese ngriu zgjedhjet dhe fushatën zgjedhore

Gjykata kushtetuese sot miratoi masë kohore me të cilën ngriu të gjitha aktivitetet që dalin nga vendimet kontestuese për shpërndarjen e Dhomës ligjvënëse. Kjo, siç shpjegojnë nga Gjykata kushtetuese për “Meta”, do të thotë se ndërpriten të gjitha veprimet, përfshirë zgjedhjet, fushatat zgjedhore, afatet zgjedhore dhe të gjitha aktivitetet tjera. Masa kohore hyn në fuqi që sot dhe do të vazhdoj...

Gjykata kushtetuese nesër do të diskutoj për kushtetutshmërinë e shpërndarjes së Parlamentit

Gjykata kushtetuese nesër më orën 9 do të diskutoj lidhur me nismën për shqyrtimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së vendimit për shpërndarjen e Kuvendit, që të premten e dorëzoi deputeti i BDI-së, Talat Xhaferi. Informacioni për seancën në të cilën do të diskutohet për këtë nismë është publikuar sot, në faqen e internetit të Gjykatës kushtetuese. Ndryshe, është ndryshuar i...

A ishte Kërpaç dëshmitari për të cilin Janeva kërkoi kompetencë në mbrojtjen e dëshmitarëve?

Prokuroria speciale sot njoftoi se Kosta Kërpaç, që dje u gjet i vdekur në banesën e tij, me të shtëna në gjoks, ka qenë dëshmitar në një prej procedurave para- hetimore të PSP-së. Siç njoftojnë nga ky institucion, ai është paraqitur vullnetarisht ndërsa bashkëpunimi ka qenë në nivel. “Kjo Prokurori publike posedon prova për rrethana shumë relative, përfshirë presionin nën të...

Gjykata kushtetuese të mërkurën do ta kthej abolimin për mashtrime zgjedhore

Gjykata kushtetuese të mërkurën në rend dite do të vendos vendimin për ligjin për falje prej çka varet nëse presidenti do të mund të amnistojë kryerësit e veprave keqpërdorim të zgjedhjeve. Në të njëjtën ditë BE porositi se nëse shfuqizohet ligji, kjo do t’i dëmtojë të gjitha përpjekjet për zgjidhjen e krizës politike. Siç mund të shihet nga agjenda për...

Todor Petrov kërkon vlerësim të kushtetutshmërisë së Prokurorisë speciale

Gjykata kushtetuese konfirmoi se tek ta ka arritur një nismë e re për vlerësimin e kushtetutshmërisë të prokurorisë speciale, lajmëroi mbrëmë Alsat M. Nismën e ka parashtruar kryetari i Kongresit botërorë maqedonas, Todor Petrov. Me këtë, tani në gjykatën kushtetuese ka dy kërkesa që mund ta përmbysin Katica Janevën. Një nismë të këtillë tanimë parashtroi avokati Tome Todorovski, i cili ndonëse...

Shoqata civile botërore nisën “Internet Forumi Social”

Shoqëria civile fillon Forum Social Internet Një grup shoqatash civile nga e gjithë bota ka shpallur një Forum Social Internet, për t`I bashkuar dhe për t`I artikuluar perspektivat nga e para (nga poshtë lart) për internetin si e duam. Duke u inspiruar nga Forumi Social Botëror, the thirrjen e qartë të tij , Një tjetër Botë është e mundur,...