fbpx

Këshilli i BE-së: Shqetësim serioz për situatën dhe krizën në Maqedoni

-

Duke i riafirmuar konkludimet në lidhje me IRJM nga dhjetori i vitit 2014 dhe prillit të vitit 2015, për përkushtimin e BE në agjendën e Selanikut dhe statusin e kandidatit të IJRM-së, Këshilli përsërit shqetësimin e tij për situatën në vend, në veçanti për krizën aktuale politike, thuhet në propozim- konkludimet për Maqedoninë që duhet të pranohen nga Këshilli për punë të përgjithshme të BE-së nesër në Luksemburg, njofton “Radio Evropa e Lirë”.

“Këshilli pozitivisht regjistron përpjekjet e fundit të liderëve partiak të kërkojnë dhe arrijnë zgjidhje dhe në këtë kontekst përshëndet lehtësimin e komisarit Han, si dhe të anëtarëve të KE-së”.

Këshilli si hap i parë i rëndësishëm në zgjidhjen e krizës politike noton marrëveshjen e 2 qershorit i arritur në Shkup. Kjo marrëveshje konfirmon obligimet e liderëve të partive më të mëdha për menaxhimin me shqetësimin serioz për sundimin e të së drejtës si dhe përkushtimin e procesit të aderimit në BE dhe në parimeve demokratike të vendit, përfshirë edhe mirëmbajtjen e marrëdhënieve të mirë ndëretnike.

Këshilli konsideron marrëveshjen e 2 qershorit si bazë për diskutimet e ardhshme. Këshilli u bën thirrje partive politike në interes të qytetarëve dhe vendit ta marrin përgjegjësinë si dhe masa urgjente për arritjen e zgjidhjes së qëndrueshme dhe në mënyrë konstruktive të vazhdoj dialogu politik si dhe përpjekjet që të kthehet besimi tek institucionet.

Këshilli gjithashtu u bëri thirrje që të zbatohen të gjitha rekomandimet e Komisionit, duke filluar nga prioritetet për reforma urgjente, në lidhje me sundimin e të së drejtës që del nga kriza aktuale, përfshirë shkeljen e të drejtave fundamentale, gjyqësorin, lirinë e mediumeve, zgjedhjet, korrupsionin, politizimin e institucioneve shtetërore dhe përzierjen e shtetit me partinë.

Zbatimi i këtyre rekomandimeve do të ndiqet me vëmendje nga Komisioni. Reformat zgjedhore në përputhje me rekomandimet e OSBE-ODIHR janë urgjentisht të nevojshme dhe do të kontribuojnë për sigurimin e barazisë para zgjedhjeve të ardhshme dhe zbatimin e tyre korrekt dhe të lirë që do të jetë tregues i rëndësishëm i reformave në këtë drejtim. Gjithashtu, nevojitet të sigurohet hetim thelbësorë dhe i pavarur për materialet që zbulojnë shkelje të mëdha, me respektim të plotë të vet procesit, parimin e pavarësisë të gjyqësorit dhe prezumimit të pafajësisë.

Këshilli në seancën e Këshillit për stabilizim- asociacion në korrik do të presin raport më të hollësishëm për aksione konkrete të ndërmarra në muajt e ardhshëm.

 

 

 

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.