Бран поскапувања ја очекуваат Грција летово со изгласаната мерка за зголемување на данокот на додадена вредност на 24 отсто за голем број услуги и производи.

Зголемувањето на данокот ќе се одвива во неколку етапи, почнувајќи од јули годинава, па сè до јануари 2018 година. Оваа мерка се очекува да внесе во државната каса 1,8 милијарди евра од поскапувањата на производите и на услугите.

Првиот бран поскапувања од јули ќе зафати разни видови пакувана храна како макарони, ориз, брашно, кафе, сувомесни производи, чоколади, сладолед и сокови.

Во првиот бран ќе се зголеми и данокот на додадена вредност во таверните и во рестораните, но и за билетите за јавен превоз низ Грција, како и за цената на такси-услугите.

Следниот чекор, од јануари 2017 година, ќе биде поскапувањето на горивата и на нафтата за греење, алхохолните пијалоци, цигарите, цената на кафето во кафулињата, но и сметките за интернет, цените за новите автомобили.
Од 2018 година, пак, ќе се наметне и поскап данок за ноќевањата во хотелите со повеќе од две ѕвездички.