Тоа што Западот подготвни сцена за нова студена војна со Русија е сериозна грешка во овој момент, смета поранешниот претседател на Франција, Никола Саркози.

Како што изјави за „Фигаро“, Русија му е потребна на Западот за да можат да му стават крај на конфликтот во Сирија и да ја добијат битката против Исламска држава.

– Тоа, секако, не значи дека треба да се согласиме со Москва околу сè што се случува во Доњецк – рече Саркози.

Поранешниот претседател на Франција рекол дека Русија треба да се врати на маса со своите партнери од Европа и од САД.

– Русија треба да се врати во Г8 и да се откаже од забраната за увоз, а Европа би морала да го обнови заемно корисниот дијалог со Москва – смета Саркози.