Ирачкиот премиер Хајдер ал Абади објави дека ноќеска почнала операција за ослободување на Мосул.

– Дојде време за победа, а операцијата за ослободување на Мосул почна. Денеска го прогласувам почетокот на операцијата што ќе ве ослободи од насилствата и од тероризмот на Исламска држава – порача Абади во обраќањето на државната телевизиска станица „Иракија“.

Мосул е последното големо упориште на ИД во Ирак, во кој пред судирите живееја околу два милиони жители.

Ирачките претставници претходно најавија дека операцијата ќе биде спроведена со поддршка на САД од воздух, курдските безбедносни сили, како и од сунитските и од шиитските нерегулирани единици.
Мосул е во „самото срце“ на самопрогласениот калифат на ИД.