Оливер Андонов ќе биде министер за внатрешни работи за еден ден

Министерот за внатрешни работи, Митко Чавков, поднесе оставка, а Оливер Андонов е предлог на Владата за нов министер за внатрешни работи.

Андонов ќе биде министер за внатрешни работи само еден ден, до назначувањето на Оливер Спасовски од СДСМ, кој на ова место се враќа како дел од преодната влада, која почнува да функционира в сабота.

Портпаролот на Владата, Александар Ѓорѓиев, потврди дека се очекува премиерот Емил Димитриев да го предложи Митко Чавков за нов директор на Бирото за јавна безбедност во МВР.

Тој потврди дека претпладнето Владата имала седница на која, по нивно лично барање, се разрешени досегашните директори на Бирото за јавна безбедност и на Управата за безбедност и контраразузнавање, Горанче Савовски и Љупчо Андоновски. На истата седница за нов директор на УБК е именуван Владимир Атанасовски, досегашен директор на Управата за финансиско разузнавање.

Собранието во текот на денот треба да одржи седница на која ќе биде констатирана оставката на Чавков и на која ќе се гласа за предлогот за избор на Оливер Андонов за нов министер за внатрешни работи.