Поранешната директорка на Детска клиника, Аспазија Софијанова, поранешната директорка на ФЗОМ, Маја Парнарџиева – Змејкова и тројца други обвинети претпладнево не дојдоа на судењето за смртта на малата Тамара Димовска, поради што рочиштето беше одложено за 4 јули.

На денешното рочиште од повиканите 12 обвинети, во судот се појавија само седум, а во судницата не беа ни родителите на Тамара. Обвинетите се товарат за несовесно работење во службата.

Обвиненијата се поднесени на 7 мај годинава,  против членовите на првостепената лекарска комисија, односно Владимир Поповски, Александар Чапароски, Лилјана Тозија, Наталија Долненец – Банева и Никола Граматиковски, како и против членовите на второстепената комисија, Александар Стојановиќ, Шабан Мемети, Ристе Симеонов, Елена Трпковска и Аспазија Софијанова.

Како што велат од Основното јавно бвинителство, предметот е оформен по допрен глас, а подоцна е припоена и кривичната пријава поднесена од Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и законскиот застапник на семејството.