НАСА ја поканува јавноста да лета со хеликоптерот на Марс

Фото: NASA/JPL-Caltech, Wikimedia commons

НАСА се стреми најдоцна до недела, 11 април да го изведе првиот обид на Инџенуити хеликоптерот на Марс за напојување и контролиран лет на друга планета. За одбележување на еден месец летови на Инџенуити, агенцијата ќе организира неколку настани со кои ќе ги привлече луѓето за заедничко возење.

Преносот во живо на првиот лет на Инџенуити е предвидено да започне околу 3:30 часот по полноќ во понеделник, 12 април, на НАСА Телевизија, апликацијата НАСА и веб-страницата на агенцијата, а ќе се пренесува и во живо на повеќе агенциски платформи на социјалните медиуми, вклучувајќи ги JPL YouTube и Фејсбук каналите.

Инџенуити пристигна на кратерот Језеро на Марс на 18 февруари, прицврстена за роверот „Perseverance“ на НАСА. Хеликоптерот е демонстрација на технологија со планирано времетраење на тест лет до 31 ден. Роверот ќе обезбеди поддршка за време на операциите на летот, фотографирање, собирање податоци за животната средина и хостирање на базната станица што му овозможува на хеликоптерот да комуницира со контролорите на мисијата на Земјата.