Министерството за финансии нема да ја одржи аукцијата на државни записи предвидена за денеска, во согласност со календарот објавен на веб-страната на институцијата.

Од Министерството велат дека аукцијата е откажана во насока на сведување на домашното нето-задолжување врз основа на државни хартии од вредност кон нула, со што ќе се остават повеќе ликвидни средства во стопанството за кредитирање на бизнисот.

Ова е седма аукција што Министерството ја имаше предвидено, а не ја одржа. Во септември доспеваат за враќање осум аукции, а во согласност со календарот предвидени се две нови аукции.