„Одлучив да не се кандидирам на наредните локални избори за градоначалник на Општина Чаир. По три мандати и по 12 години, дојдено е време да се остави простор и можност на помладите генерации од нашата политичка структура за да го дадат нивниот придонес заснован на знаење, способност и на одговорност“, вели градоначалникот на Чаир, Изет Меџити, на својот фејсбук-профил.

„За мене беше чест што напишав историја како прв градоначалник на општина со албанско мнозинство во Скопје, што произлезе како обврска од Охридскиот договор. Но, сега е време да се повлечам и со сето искуство и знаење низ овие години, да застанам како најверен војник на следниот градоначалник на општината од редовите на Демократската унија за интеграција. За 12 години, односно три последователни мандати, заеднички се соочивме со секојдневните проблеми, почнувајќи од инфраструктурата и од амбиентот, па сè до блокади и до политички притисоци, протести кои одвреме-навреме можеа да предизвикаат тешки последици за нашето општество“, вели Меџити.

Меџити во напишаното му се заблагодарува на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, воените структури на ОНА во Скопје, на политичките структури на ДУИ, од локалните совети па сè до генералното раководство на партијата, како и на секој гласач поединечно.