fbpx

ДЗР: Во Управата за водење на матични книги за една година згрешени 21.957 изводи

-

Управата за водење на матичните книги издала 21.957 изводи со погрешно внесени податоци во текот на 2019 година, што е 4 отсто од вкупниот број издадени изводи за таа година, откриле државните ревизори при контролата на работењето на оваа институција.

„Управата ја нема утврдено одговорноста за надоместување на трошокот во случај на настаната грешка при издавање на изводите, поради што за овие изводи во 2019 година не е уплатен приход на сметката на Управата во износ од 1.099.000 денари и приход за административна такса во Буџетот на РСМ во износ од 2.196.000 денари“, пишува во Ревизорскиот извештај на Управата за водење на матичните книги изготвен од Државниот завод за ревизија.

Ревизорите додаваат дека грешните изводи се чуваат во Управата, но дека не е утврден начинот за понатамошно постапување, дека не е извршен попис и дека нивната состојба не е констатирана во извештајот за извршен попис за 2019 година.

При контролата ревизорите констатирале и дека не се води евиденција на изводите по поединечен сериски број, поради што Управата не располага со податоци за вкупно набавени и издадени изводи, погрешни изводи и залиха на изводи по сериски број.

„Барањата за издавање изводи на родени, венчани и умрени не се заведуваат во деловодник со архивски број, туку се запишуваат во книги/списи на акти кои не претставуваат пропишан образец и се различни по содржината на податоците кои треба да се пополнат“, се вели во извештајот.

Од ДЗР укажуваат и дека барањата за изводи кои се поднесуваат на шалтерите на Управата не се уредно пополнети со сите податоци кои се бараат во образецот.

На ваквите наоди од Управата за водење на матичните книги немале забелешки. Ревизорите во извештајот препорачуваат да се спроведат мерки со коишто ќе се надминат овие слабости.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

Ниту едно од поглавјата за преговорите со ЕУ не е отворено

Во својата програма за парламентарните избори во 2020 година, СДСМ вети дека 80 отсто, односно 25 од 33 поглавја за влез во ЕУ, ќе бидат отворени до крајот на нивниот...