!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

СДСМ: Миноски да каже за што ги задолжувал граѓаните 40 милиони евра месечно


Скопје, 3 февруари, 2017 - 11:53 (META) 

Министерот за финансии во заминување, Кирил Миноски, ќе мора да одговори за што ги задолжил граѓаните 484 милиони евра само во 2016 година. Тоа значи дека секој месец лани, оваа власт во заминување ги задолжувала граѓаните и државата со нови 40 милиони евра, се вели во соопштението на СДСМ.

Од партијата додаваат дека со 40 милиони евра, за само еден месец ќе можеа да се изградат 133 градинки во Македонија.

– Ако власта во заминување на ВМРО-ДПМНЕ штедела за граѓаните, како што Груевски знаел да штедел на личните штедни книшки, за шест месеци и износот од 240 милиони евра ќе се изградеа најмалку три нови клинички центри во Македонија. Со целото задолжување од 484 милиони евра ќе беа изградени Чебрен и Галиште, со што Македонија немаше да биде зависна од најскапиот увоз на струја оваа зима, а граѓаните немаше да плаќаат високи сметки за струја – се додава во соопштението.


Министерството за финансии со аукциите ќе го пополнува годинашниот буџетски дефицит


Скопје, 24 јануари, 2017 - 17:02 (META) 

Разликата од она што денеска е повлечено на аукцијата на државни хартии од вредност и она што утре ќе биде вратено во стопанството врз основа на државни хартии од вредност доспеани за враќање, ќе се искористи за финансирање на буџетскиот дефицит, предвиден со буџетот за 2017 година, се вели во реакцијата на Министерството за финанисии на денешното соопштение на СДСМ за задолжувањето.

– Зошто сега се повлекува поголема сума? Ликвидноста на пазарот е особено висока, што придонесе за значително намалување на каматните стапки на државните хартии од вредност. Значи, по пониска цена може да се обезбеди капитал за финансирање на буџетскиот дефицит кој е предвиден со буџетот – се вели во соопштението на Министерство за финансии.


СДСМ: Миноски побара 16,1 милиони евра, но ги задолжи граѓаните 24 милиони евра повеќе


Скопје, 24 јануари, 2017 - 15:38 (META) 

Недозволиво е министерот за финасии во заминување, Кирил Миноски, да ги задолжи граѓаните со преку 24 милиони евра повеќе од пристигнатите обврски за плаќање, без да објасни зошто, се вели во соопштението на СДСМ.

Во него се додава дека Миноски побарал 16,1 милиони евра за доспеаните обврски, но ги задолжи граѓаните со 24 милиони евра повеќе.

– За само 24 дена, министерот за финансии во заминување им натовари на граѓаните нов нето-долг од речиси 40 милиони евра. Како да е малку ова, Кирил Миноски на меѓународна конференција пред неколку дена најави дека сакал да издаде нова еврообврзница – се вели во соопштението на СДСМ.


Техничката влада нема право да се задолжува и да распишува тендери, сметаат експертите


Скопје, 23 јануари, 2017 - 14:43 (META) 

Актуелната техничка влада продолжува да одржува редовни аукции на државни хартии од вредност и да се задолжува, а во некои случаи и многу повеќе од доспеаните долгови за враќање.

Последното задолжување на Владата беше на 17 јануари годинава, со нови 6,45 милиони евра на период од една година, за следниот ден да се раздолжи за истата сума, врз основа на доспеани долгови.

Но, на 10 јануари, Владата се задолжи со 31,7 милиони евра, а имаше за враќање само 15,85 милиони евра. За што ќе се трошат останатите 16 милиони евра, Владата, како и за претходните задолжувања, не дава отчет.

Според експертите, владата која има карактер на извршна власт нема ниту морално, ниту законско право да прави нови задолжувања.

– Оваа влада нема морално право да го зголемува нивото на јавниот долг и да создава нови финансиски обврски за подолг период. Не треба да распишува ниту тендери, како што е примерот со тендерот за изградба на Клиничкиот центар – смета економскиот аналитичар Слободан Најдовски.

Според унивезритетскиот професор Мирољуб Шукаров, техничките влади имаат и техничка улога. Тие, според него, не смеат да преземаат никакви обврски надвор од техничкиот карактер на улогата што ја имаат, како што се исплаќањето плати, набавката на средства од рутински карактер – бензин, хартија и друго.

– Јас сум против тоа една влада, која е најлегално избрана, со јасно парламентарно мнозинство и со мандат од четири години, да не може да донесува и самата да реализира капитални проекти кои имаат стратешко значење во здравството, образованието, инфраструктурата, енергетиката, итн. Такви проекти би требало да се планираат со учество на стручни и на непартиски компетентни тимови, кои дефинираат национални приоритети. Потоа, стручни домашни или странски тимови компетентно треба да ги елаборираат, да подготват проекти и да изберат изведувачи на транспарентен начин и со употреба на јасни критериуми во поглед на цената, квалитетот, референците, односно искуствата, гаранциите за перформанси, итн. – вели Шукаров за „Мета“.

Владата и утре планира да се задолжи за повеќе од 16,1 милиони евра, а парите ќе ги обезбеди од домашните кредитори преку аукција на државни хартии од вредност.

Според податоците за третиот квартал од 2016 година, јавниот долг достигна речиси 4,7 милијарди евра или 50,6 проценти од домашниот бруто-производ.


Министерство за финансии: Намалена каматата на хартиите од вредност


Скопје, 10 јануари, 2017 - 16:28 (META) 

И покрај политичката пропаганда на СДСМ, кој настојува да ги прикаже државните хартии од вредност како нешто ненормално во јавноста, иако самите ги воведоа, довербата на инвеститорите во економските политики е огромна, што продонесе за намалување на каматата на државните хартии од вредност, се вели во реакцијата на Министерството за финансии на соопштението на СДСМ за задолжувањето.

Во него се додава дека инвеститорите побарале државни хартии од вредност во износ кој надминувал 5 милијарди денари, а Министерството запишало 1,9 милијарди денари во согласност со понуденото во проспектот.

– Како резултат на големата побарувачка на државните хартии од вредност на пазарот на капитал, каматата, односно цената што ја плаќа Министерството за финансии на инвеститорите е намалена за 0,2 процентни поени, што воедно е и најниската камата последниве години – се вели во соопштението на Министерство за финансии.

Во него се додава дека со буџетот за 2017 година предвидено е буџетскиот дефицит да се покрива и од домашни извори.

– Во моментот на пазарот на капитал има голема побарувачка за државните хартии од вредност, што значи дека тие можат да се издадат со пониска камата, односно со помала цена на капиталот – додаваат од министерството.


ВМРО-ДПМНЕ: Поради пропагандата на СДСМ, зедовме помалку средства со повисока камата


Скопје, 9 јануари, 2017 - 13:04 (META) 

СДСМ со својата шпекулативна политика и со манипулирањето со јавниот долг, не направи ништо друго освен што ја зголеми каматата на еврообврзницата, што македонските граѓани ги чинеше 30 милиони евра, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на соопштението на СДСМ за утрешното задолжување.

– Тоа се 300 локални патишта, стотина градинки или 38 училишта, кои отидоа во ветер затоа што СДСМ не ги гледаше државните интереси, туку тераше партиска пропаганда со еврообврзницата. Единствено што СДСМ успеа да го направи пишувајќи писма до странските инвеститори за еврообврзницата е да ја зголеми цената на капиталот – каматата. Така, народски кажано, поради политичка пропаганда на СДСМ, земавме помалку средства, но по повисока цена – се додава во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.


СДСМ: Власта во заминување за утре планира нови милионски долгови


Скопје, 9 јануари, 2017 - 10:27 (META) 

Владата во заминување сака утре да ги задолжи граѓаните 15 милиони евра повеќе од обврските што се стигнати за враќање оваа недела, се вели во соопштение на СДСМ.

Во него се додава дека Министерството за финансии, според најавената аукција, утре ќе побара 31,7 милиони евра, а за враќање се доспеани 15,8 милиони евра.

– Бараме од Кирил Миноски веднаш да објасни за кого и за што бара 15 милиони евра повеќе, што треба да ги враќаат граѓаните. СДСМ и со ограничените ингеренции во Министерството за финансии во Владата за организирање и за спроведување на изборите им заштеди на граѓаните повеќе од половина милијарда евра, или точно 570 милиони евра нов долг, без притоа да биде доведена во прашање редовната исплата на платите, пензиите, субвенциите, социјалната помош – се додава во соопштението на СДСМ.


СДСМ: Расипничкото трошење на Груевски ни остави јавен долг од 4,7 милијарди евра


Скопје, 1 декември, 2016 - 11:09 (META) 

„Расипничкото трошење на буџетските пари од страна на ВМРО-ДПМНЕ резултираше со историски највисок јавен долг во висина од 4,7 милијарди евра“, обвини денеска Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.

Според СДСМ, огромниот јавен долг и непродуктивното задолжување се единственото наследство од десетгодишното владеење на Никола Груевски и на ВМРО-ДПМНЕ.

„Додека илјадници млади ја напуштаа земјата, а граѓаните преживуваа, Никола Груевски, Зоран Ставрески и Кирил Миноски неконтролирано ја задолжуваа државата за да си ги задоволат сопствените желби и каприци. Наместо да спроведуваат издржани економски политики, тие десет години се занимаваа со задолжување и со криење на долгот кон домашните компании. Груевски и ВМРО-ДМНЕ ја донесоа економијата пред бездната, а со расипничкото задолжување ги заглавија идните генерации да ги враќаат долговите направени заради популизам“, велат од СДСМ.

Оттаму истакнуваат дека новата влада предводена од СДСМ со буџетот ќе раководи транспаретно и одговорно, а криењето на јавниот долг ќе биде кривично дело.

„Ќе формираме независен фискален совет кој ќе обезбеди транспарентност во фискалната политика и кој ќе биде составен од независни експерти кои ќе се избираат во Собранието. Како најважна мерка против задолжувањето, ќе биде ставањето крај на непродуктивното задолжување. Никогаш повеќе Македонија нема да се задолжува за градење споменици, галии и панорамски тркала. Никогаш повеќе нема да се задолжува за да се финансираат скапи и неодржливи проекти“, стои во соопштението од најголемата опозициска партија.


Министерство за финансии: Аукциите се во согласност со законите, Наумов шири невистини


Скопје, 28 ноември, 2016 - 15:49 (META) 

Со ребалансот на буџетот, износот на аукции на државни хартии од вредност не е зголемен, туку е намален, велат од Министерство за финансии по повод соопштението на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, во кое тој бара усогласување на задолжувањата од ДХВ со буџетот на РМ.

– Владата на почетокот на годината носи одлука за максималниот износ за аукции на државни хартии од вредност. Тоа е максималниот лимит кој не смее да се надмине. Сепак, сумата на издадените хартии од вредност може да биде помала од овој лимит, во согласност со износите на буџетот. Со аукциите годинава се издадени државни хартии од вредност кои се неколкукратно помали од лимитот предвиден и со одлуката на Владата и од лимитот предвиден со ребалансот, што може секој граѓанин да го провери на веб-страницата на Министерството за финансии – велат оттаму.


Наумов бара усогласување на задолжувањата од ДХВ со буџетот на РМ


Скопје, 28 ноември, 2016 - 15:18 (META) 

Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, бара итно усогласување на издавањето државни хартии од вредност со буџетот на РМ.

Тој бара свикување на итна седница на Владата за усогласување на максималниот износ на ново задолжување преку државни хартии од вредност (ДХВ) за тековната година, кој е утврден со одлука на Владата на РМ, со буџетот за 2016 година.

– Со актуелната одлука на Владата од 29 декмеври 2015 година, максималниот износ на ново задолжување преку издавање државни хартии од вредност во 2016 година изнесува 10.455.000.000 денари и е во рамките на износот од 18.860.000.000 денари, утврден во првично изгласаниот буџет за 2016 година. Меѓутоа, со вториот ребаланс на буџетот усвоен од Собранието, износот од 18.860.000.000 денари е променет на 8.405.000.000 денари. Како последица на усвоениот ребаланс, одлуката на Владата е над законски утврдениот лимит. Владата на РМ била должна да ја усогласи одлуката за максимално задолжување во рамките на лимитот предвиден со ребалансот на буџетот – се вели во соопштението на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов.

Исто така, Наумов во писменото барање до министерот за финансии, Кирил Миноски, посочил дека реализираниот износ на домашно финансирање врз основа на државни хартии од вредност го има надминато износот предвиден со буџетот на РМ за 2016 година.

Заклучно со 18 ноември, домашното финансирање од државнихартии од вредност изнесува 9.435.000.000 денари и го надминува износот утврден со буџетот, односно 8.405.000.000 денари.