Општината Штип ќе се задолжи со 16 милиoни денари или околу 260.000 евра за да купи возило за чистење на снег и уште едно специјализирано за инесување на смет. Предлогот наидува на негодување кај опозицијата, но и кај граѓаните, по искуството со посчедниот кредит, кога градот се задолжи и се’ уште ги враќа парите, а плоштадот и платформите за паркирање не се изградија според проектот.

Советниците на следната седница на Советот на Општината Штип ќе одлучуваат за предлогот за задолжување кај Европската банка за обнова и развој. Предлогот, кој е веќе во комисиска процедура, предвидува кредитот да се враќа за 10 години, со грејс-период од три години. Тоа значи, дека плаќањето ќе почне со почетокот на мандатот на новата локална власт.

Кредитот, сепак, треба да го одобри владата, а за секоја исплата на ратите, Општината е должна да го извести Министерството за финасии.