Мерките против загадувањето на воздухот треба да почнат од домаќинствата


Скопје, 3 ноември, 2018 - 8:54 (META) 

Мерките кои треба да се спроведуваат за намалување на загадувањето треба да почнат од домаќинствата, оцени академик Глигор Каневче на конференцијата „Загадувањето на градовите во Република Македонија: кои се решенијата?“, што се одржа во Македонската академија на науките и уметностите.

– Мерките кои треба да се спроведуваат за намалување на загадувањето треба да почнат од домаќинствата. Треба да имаат печки со висока ефикасност, да се подобри изолацијата на постојните домови и да се користат топлотни пумпи. Во индустријата, пак, треба да има пречистување со повисока ефикасност и горива со ниски емисии, да се подобри енергетската ефикасност, развој на енергетски екстензивни гранки, и да се воведат мерки за намалување на емисиите во градежништвото – предложи Каневче.

Проблемот не е во законите, смета академик Таки Фити, туку во нивната имплементација

– Не се спроведуваат законите, и тоа се гледа и со голо око – нагласи Фити.

Тоа, според него, им овозможува на компаниите да ги избегнуваат обврските за заштита на животната средина.

– Основна цел на компаниите во пазарната економија е да го максимизираат профитот. Ако сакате да го максимизирате профитот, доколку тоа некој ви го дозволи, вие нема да вградувате филтри за прочистување на воздухот, нема да вградувате технологија за прочистување на водата, туку едноставно ќе ги фрлате во воздухот, во блиската река и ќе ја деградирате животната средина. Зошто? Бидејќи ако инвестирате во технологии за заштита на животната средина, ви растат трошоците и ви се намалува профитот. Значи, пазарот ве тера тоа да го правите, профитот. Но, затоа државата треба да каже стоп – вели академик Фити.

Домаќинствата, односно греењето на дрва, и индустријата, особено производството на електрична и топлинска енергија, се најголеми загадувачи на воздухот по речиси сите параметри, што е документирано во десетици извештаи.

На пример, во последниот вкупен годишен извештај за состојбата на животната средина, објавен од Министерството за животна средина и просторно планирање, стои:

„Согорувањето на дрва за затоплување во домаќинствата е клучен извор во вкупните национални емисии на цврсти честички со удел од 44 отсто до 63 отсто (во зависност од големината на честичките), како и во вкупните емисии на јаглерод моноксид со удел од 65 отсто“, стои во извештајот.

„Мета“ објави неколку стории и инфографици за стапката на смртност како резултат од загадувањето на воздухот, количеството на загаден воздух и за нецелосното функционирање на мерните станици.

Пишува: Игор К. Илиевски


МАНУ ќе прави напори да не се менува нејзиното име


Скопје, 11 септември, 2018 - 19:00 (META) 

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) ќе се консултира со експерти за да се утврди дали постои можност за поголема флексибилност во однос на прашањето за преименување на оваа институција согласно одредбите од Договорот од Преспа, беше кажано вчера во научната расправа „Спогодбата од Преспа: Меѓународно значење и импликација врз евроатланските интеграции на Република Македонија“ што ја организираше МАНУ.

Претседателот на Академијата, Таки Фити, кој инаку го поддржува договорот за името, рече дека тој е најдобриот можен компромис што носи евроатлантска перспектива и економски развој и покрај тоа што во текот на преговорите МАНУ побара името со географска одредница да важи само за меѓународна употреба. Фити меѓутоа рече дека ќе се разгледаат сите опции за МАНУ да не го менува своето име.

Академик Владо Камбовски во разговор со новинарите по завршувањето на првиот дел од научната расправа „Спогодбата од Преспа: Меѓународно значење и импликација врз евроатланските интеграции на Република Македонија“ нагласи оти во Договорот јасно се дефинира каде се користи придавката.

– Таа се користи за јавните институции, чиј поим е доста широко определен, кои вршат јавни функции, но и јавните институции во сферата на културата,  образованието, науката. Ова останува евентуално предмет за натамошни разговори во духот на едно бона фиде толкување на таа одредба во однос на инстиуции кои се во независната сфера на општеството како МАНУ, поради нивното брендирање во светската, научната и културната јавност. Да можат да го задржат тоа име и придавката македонски – рече Камбовски, нагласувајќи оти за ова прашање ќе се разговара со други научни академии.

Премиерот Зоран Заев побара од МАНУ поддршка за договорот за името со Грција и за референдумот. Заев пред академиците рече дека овој договор го гарантира идентитетот и јазикот и со тоа земјата станува рамноправна со другите членки на НАТО и ЕУ

Американскиот амбасадор Џес Бејли рече дека на 30 септември, граѓаните имаат единствена можност да ја обезбедат иднината што ја сакаат.

-Знам дека повеќето граѓани и родители во Македонија ја гледаат ситуацијата и сакаат нивните деца да живеат во безбедна, просперитетна, инклузивна демократија. Тие сакаат да ја видат оваа земја како место на надеж. Мислам дека ова е единствен момент во историјата на Македонија да ја искористи оваа можност – порача амбасадорот Бејли.

За време на дебата, шефот на дипломатијата Никола Димитров и германскиот амбасадор Томас Герберих апелираа до опозицијата за конструктивност.


МАНУ на заедничко чествување со БАН на Свети Кирил и Методиј во Софија


Скопје, 8 мај, 2018 - 12:31 (META) 

Делегација на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), предводена од претседателот Таки Фити, в четвток и петок ќе престојува во Софија во посета на Бугарската академија на науките (БАН).

Двете академии ќе организираат заедничко чествување на празникот на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј.

Притоа, в четврток во Институтот за економски истражувања на БАН, ќе бидат претставени два научноистражувачки проекта реализирани од страна на МАНУ и БАН.

Едниот проект, објавен на македонски и на бугарски јазик, ги третира прашањата поврзани со последиците од европската должничка криза врз интеграциските процеси на двете земји. Другиот проект е кофинансиран од ИПА-програмата на ЕУ и се однесува на градење капацитет за иновативност и конкурентност на претпријатија од Северниот плански регион на Македонија и од Ќустендилската област на Бугарија. Овој проект е објавен на англиски, на македонски и на бугарски јазик.

Во попладневните часови в четврток, еминентниот бугарски писател, академик Антон Дончев ќе го претстави преводот на бугарски јазик на романот „Балканвавилонци“ од академик Луан Старова.

Информациите за посетата се појавија во голем број бугарски медиуми, што зборува за голем интерес во бугарската јавноста за соработката со Македонија, по потпишувањето на Договорот за добрососедство меѓу двете земји.


МАНУ: Апсурдни, неодржливи, невозможни и неостварливи се предлозите за името


Скопје, 20 март, 2018 - 17:21 (META) 

Претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), Таки Фити во своето експозе на годишното собрание на академијата апелираше за изнаоѓање заемно прифатливо решение за прашањето за името и ги охрабри властите на Македонија и на Грција да ја преземат одговорноста и храбро да се соочат со реалностите на времето.

Tој порача и дека решение за име за сеопшта употреба е неостварливо и дека не смее да се преговара за идентитетот.

Дефинирајќи ги ставовите на МАНУ во своето обраќање, Фити рече и дека спорот е всушност билатерален, а не интернационален и дека се преговара само за името, а не за идентитетските прашања, кои влегуваат во сферата на елементарни човекови права, за кои не се преговара. Тој се изјасни и против име на македонски јазик кое нема да биде преведено.

– Предлозите името Република Македонија, или евентуално име со географска одредница да се изговара како во македонскиот јазик и да се пишува само со латинско писмо, односно името на јазикот, македонски, исто така да се пишува со латинско писмо и да се изговара како што тоа се прави во нашата земја, се апсурдни и неодржливи. Прифаќањето на ерга омнес решение, едно име за севкупна, значи едно име и за меѓународна и за внатрешна употреба  би значело промена на уставот на Република Македонија, промена на имињата на нашите институции, ревизија на сите меѓународни договори, билатерални и мултилатерални во кои се користи уставното име на земјата, и тн. Според тоа, ваквото решение е фактички невозможно и неостварливо – рече Фити.


Јубилеј на МАНУ – 50 години темелник на македонската наука, јазик, култура и историја


Скопје, 9 октомври, 2017 - 22:42 (META) 

Македонската академија на науките и на уметностите (МАНУ) даде голем придонес во изградбата на современата македонска држава, континуирано ја поттикнува и ја развива научната мисла и работи на негувањето и на унапредувањето на уметностите, изјави вечерва во Македонската опера и балет претседателот Ѓорге Иванов, на свечената академија посветена на 50-годишнината од основањето на МАНУ.

– Многу често, академиите се плод на независноста. Но, во нашиот случај, Академијата не само што ѝ претходеше, туку и создаде услови за независноста на Република Македонија. Академијата поттикнува и врши проучувања на прашања од битно значење за македонската национална култура и за општиот развој на нашата држава – истакна Иванов, кој е покровител на свечената академија.

Иванов рече дека неопходно е функционално партнерство меѓу државата и науката заради носење мудри одлуки и креирање политики темелени на научна основа. Тој рече дека Македонија е исправена пред големи предизвици за кои мора да се бараат решенија, но дека не смее да се отстапуваа од принципите за нашето постоење и опстојување.

Претседателот на МАНУ, Таки Фити, се осврна на почетоците на Академијата, истакнувајќи дека развојот на МАНУ потврдува дека уште од првите декади по формирањето, Академијата навлегла во фазата на нејзината зрелост и израсна во темелник на македонската наука, јазик, култура, историја и во еден од стожерите и симболите во државноста на Македонија.

Фити во име на МАНУ порача дека Македонија била и е мултикултурна земја и дека е потребна изградба на нов и обединет Балкан. Во тој контекст, Фити го поздрави Договорот за пријателство и за соработка на Владата на Македонија со Бугарија.

Во рамки на одбележувањето, на кое присуствуваа премиерот Зоран Заев, претседателот на Собранието, Талат Џафери, пратеници, министри во Владата, претседатели на академии на земјите од регионот и амбасадори, покрај музичката програма, беше прикажан и филмот „50 години МАНУ“.


ВМРО-ДПМНЕ: Молчењето на Заев отвора сомнеж за распродавање на државата


Скопје, 10 јули, 2017 - 10:11 (META) 

Нетранспаретноста на Заев во целиот процес на преговори и неговото молчење во однос на навредите кон Македонија упатени од страна на Божидар Димитров, директор на бугарскиот Национален историски институт, дека исполнувањето на договорот ќе значи крај за македонизмот и дека македонскиот јазик е бугарски дијалект, отвора сомнеж дека Заев ги распродава македонските национални и државни интереси, порача ВМРО-ДПМНЕ денеска.

Партијата вели и дека е индикативно што претседателот на МАНУ, Таки Фити, иако се сретна со Заев, не побарал од него увид во договорот кој е од особено значење за државата.

„Таки Фити треба да го надмине стравот од Заев и да покаже минимум кредибилитет, бидејќи ја води институцијата со најголем научен потенцијал во Македонија“, се вели во соопштението.


Заев очекува МАНУ да биде дел од успешната приказна


Скопје, 7 јули, 2017 - 16:34 (META) 

На иницијатива на премиерот Зоран Заев, во Македoнската акaдемија на науките и уметностите (МАНУ) се одржала средба со претседателството и со раководителите на одделенијата на академијата, информираше Владата.

Средбата, на која присуствувале и вицепремиерот Бујар Османи, министрите за правда и економија, Билен Саљији и Крешник Бектеши, како и високи раководители од неколку други министерства, како што рекол Заев, е за да се отвори соработка и да бидат сослушани сите сугестии на МАНУ за актуелните политики на Владата.

Академик Фити се заблагодарил што првата средба на највисока владина делегација со институција надвор од државната управа е токму со МАНУ и порачал дека академијата има проекти што можат да бидат од исклучителна полза за владините политики и порачал дека одделенијата на академијата ќе учествуваат со совети за владата.


МАНУ: Загрижува што наши политички партии се „прилепуваат“ на провокации од Бугарија


Скопје, 6 јули, 2017 - 13:06 (META) 

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) ги оцени како неточни и крајно тенденциозни тврдењата на Божидар Димитров, директор на Националниот историски музеј на Бугарија. Смета дека неговите антимакедонски ставови им се добро познати на МАНУ и на пошироката македонска јавност и не заслужуваат посебен коментар.

Божидар Димитров во емисија на бугарската телевизија БТВ, „Ова утро“, рече дека македонската нација е создадена од Сталин, по барање на Георги Димитров. Тој рече и дека договорот кој Зоран Заев го договараше во Софија со Борисов, а ќе го потпише на 2 август во Скопје, ќе значи промена во македонските учебници по историја, велејќи и дека МАНУ не смее да се изјасни против промените во учебниците по историја, кои ќе следуваат како обврска од договорот бидејќи Заев ќе ги избрка од работа.

„Меѓутоа, загрижува фактот што на таквите провокации се „прилепуваат“ наши политички партии, кои, без претходно да ги проверат фактите, ја обвинуваат МАНУ за „молчење за суштински прашања од посебен национален интерес, за наводна нејзина приврзаност кон една или друга политичка партија, за клиентелизам и за поткупливост“. МАНУ енергично и со индигнација ги отфрла ваквите ставови и квалификации. МАНУ е врвна научна и уметничка институција, а нејзината самостојност и независност е загарантирана со Законот за МАНУ“, соопшти претседателството на МАНУ како реакција на обвинувањето од ВМРО-ДПМНЕ.

Опозициската партија денеска на прес-конференција пред МАНУ реагираше преку пратеникот Зоран Илиоски.

– Таки Фити, претседателот на МАНУ, го нема, молчи и се крие. Да имаше грам достоинство ќе застанеше и ќе го одбранеше својот личен углед, угледот на институцијата и угледот на Република Македонија. Јавноста се прашува каков човек е Таки Фити, кога се повлекува и се крие додека некој како директорот на бугарскиот национален историски институт, јавно му порачува нему и на колегите од МАНУ дека се луѓе кои сакаат да живеат и да примаат плати. Јавно ги навредува дека знаат за ризикот Зоран Заев да ги избрка од работа сите ако тргнат против него. Цела Република Македонија е револтирана од ваквите јавни омаловажувања на државата,  институциите и на самиот народ, а Таки Фити мува не го лази. Таки Фити лично може да се согласува или не со тврдењата на Димитров или со најавите дека Заев договорил да се бришат учебници, но како претседател на највисоката научна установа има обврска да ги брани националните интереси – рече Илиоски.

Во дописот до медиумите, МАНУ пишува дека не била и нема да биде приврзок на ниту една политичка партија и дека не поседува информации за преговорите и за содржината на договорот за пријателство и за соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија поради што, наведува, и не може во оваа фаза од преговорите да ги соопшти своите оцени и ставови.

„Апсурдни се и неразбирливи сомневањата искажани од некои политички партии дека МАНУ, не реагирајќи на провокациите на д-р Божидар Димитров, се откажува од заштитата и од одбраната на македонскиот јазик, македонската историја, идентитет и култура. Напротив, фактите се сосема поинакви. МАНУ и Бугарската академија на науките (БАН) во периодот по 2014 година остварија извонредно богата научна и културна соработка, базирана врз принципите на рамноправност и на заемно почитување и уважување“, информира Академијата.


Академиците, како и политичарите, со дијаметрално спротивни ставови за кризата


Скопје, 14 март, 2017 - 15:18 (META) 

Членовите на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) немаат единствен став за политичката криза во земјава и за актуелните случувања и тензиите што ги подгреа платформата на албанските партии.

Претседателот на МАНУ, Таки Фити, во своето воведно обраќање на денешното јубилејно 50. Годишно собрание на Академијата, рече дека состојбата е многу сериозна и тензична и дека отсуството на транспарентност ѝ ја ускратува можноста на експертската јавност да се изјасни за уставната заснованост и за квалитетот на понудените решенија, пренесува „Плусинфо“.

– Неопходно е сите политички субјекти во Македонија да разберат дека е потребна мала искра за разгорување на внатреетнички и меѓуетнички судири. Отсуството на транспарентност ѝ ја скратува можноста и на експертската јавност да се изјасни за уставната заснованост и за квалитетот на понудените решенија. МАНУ, како врвна научна институција, во согласност со своите законски определени права и должности е подготвена да го преземе својот дел од одговорноста за надминување на кризата – истакнал Фити.

Според академик Митко Маџунков, МАНУ по објавувањето на платформата потребно е „да застане во одбрана на државата“.

– МАНУ се изјаснила веќе еднаш за непроменливоста на името, единственоста и за неделивоста на Македонија и доколку има таков документ, треба да се покаже, а ако не, да се состави. МАНУ своевремено застана против територијалната поделба на Македонија, нешто што сега повторно се заканува преку албанската платформа, за што потребно е МАНУ уште еднаш да застане на патот на тоа. Двојазичноста води кон уништување, албанизација и муслиманизација на нашата држава, народ и институции, меѓу кои е и МАНУ. Во подолг период македонскиот народ отстапува пред меѓународната заедница, соседите и пред сограѓаните Албанци од принципите кои се суштински за нашето постоење – рекол Маџунков.

Професорката и писателка, академик Катица Ќулавкова, пак, смета дека „барањата за платформи се обид се манипулација и алатка за дестабилизација на државата во полза на досегашната власт, а не за заштита на правата на Албанците“.

– Сметам дека станува збор за манипулација и се сомневам дека самите ја создале платформата за да ја задржат власта и да се амнестираат за направените злосторства, кои не се само финансиски, туку и институционални и кои се однесуваат и на слободата на говор и движење во државава. Така што, целиот хистерично националистички дискурс содржи тактика за дефокусирање од главниот проблем: криминалот, слободата на говор и мирниот трансфер на власта. Барањата на платформи се нереални без да бидат прифатени од двотретинско мнозинство. Затоа и не сметам дека се закана за Уставот. Сметам дека, првенствено, тоа е алатка за дестабилизација на државата што оди во полза на заштита на досегашната власт, а не на заштита на правата на Албанците. Не ни доликува ни артикулацијата на напади кон меѓународниот фактор. Имаме ние стручни инстанци преку кои може соодветно да реагираме, затоа што сега не е време за мултиетнички конфликти. Јас го поддржувам предлогот да се повлечат секакви платформи и од албанскиот блок и од власта која одумира, а не сака да го признае тоа – нагласила Ќулавкова.

Историчарот, академик Иван Катарџиев истакнал дека денешното собрание на МАНУ не треба да се претвора во политичко собрание за проблем за кој оваа институција не е подготвена.

– Мислам дека секоја импровизација не е во интерес на авторитетот на Академијата. Јас предлагам предлогот за попис да биде земен за програмска определба на МАНУ, затоа што 20 години немаме направено попис на населението и на материјалните добра – рекол Катарџиев.


Таки Фити: За бројчаникот за долгот одлучува само академик Коцарев


Скопје, 15 март, 2016 - 16:22 (META) 

„Бројчаникот што го покажуваше јавниот долг е објавен од Центарот за информациски технологии што го води академик Љупчо Коцарев. Центарот е независна единица на МАНУ и тие одлучуваат дали ќе го тргнат или ќе остане“, изјави претседателот на МАНУ, Таки Фити, на прашањето на „Мета“ дали бројчаникот е недостапен привремено или трајно.

Побаравме став и од академик Коцарев, но од МАНУ ни рекоа дека тој не е на работа.

Бројчаникот што го мери јавниот долг на Македонија изразен во апсолутни бројки, кој вчера го објави Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), од денеска попладне не е достапен.

Од МАНУ, пак, со соопштение известија дека тој е подготвен во рамките на Центарот за компјутерски науки и информатички технологии, за потребите на нивните истражувања и е објавен по грешка.

„Тој е објавен од страна на соработник на Центарот, без претходно да биде информирано раководството на МАНУ и раководителот на Центарот“, се вели во соопштението на Македонска академија на науки и уметности (МАНУ), а по ракцијата на ВМРО-ДПМНЕ.