Фестивалот „Егзит“ прогласен за шампион на регионалната соработка


Сараево, 15 март, 2018 - 10:42 (META) 

Светски познатиот музички фестивал „Егзит“ (EXIT) е прогласен за шампион на регионалната соработка на Западен Балкан за 2017 година. Признанието вчеравечер во Сараево му го врачи Регионалниот совет за соработка (РСС).

Генералниот секретар на РСС, Горан Свилановиќ, врачувајќи ја наградата на основачот на „Егзит“, Душан Ковачевиќ, истакна дека „фестивалот со универзални музички содржини ги надминува културолошките, политичките и сите други разлики и ни нуди ново време и прозор кон светот на иднината во духот на толеранцијата, разбирањето и просперитетот, на што сите треба да се угледаме“.

РСС е меѓувладино оперативно тело на земјите членки од Процесот за соработка во Југоисточна Европа (SEECP), чиј основач и полноправен учесник е и Република Македонија. Ова тело со седиште во Сараево е формирано во 2008 во Софија и е наследник на поранешниот Пакт за стабилност. РСС годинава одбележува десетгодишен јубилеј.

Од минатата година со усвојувањето на Повеќегодишниот акционен план за земјите од Западен Балкан на самитот во Трст,  Советот е одговорен заедно со Европската комисија за унапредување на соработката со владите од регионот и изградба на единствен економски простор, како дел од претпристапниот процес за зачленување во Европската унија.


Регионална балканска средба во Берлин за дискриминацијата на Ромите


Берлин, 14 февруари, 2018 - 10:05 (META) 

Повеќе од 80 претставници на министерства на земјите од Западен Балкан и Турција, се собраа во Берлин на средба посветена на дискриминацијата на Ромите, со цел да се осигура препознавање на оваа дискриминација во регионот.

Дводневната средба е под покровителство на Регионалниот совет за соработка (РСС) и во организација на германските власти, а во рамките на проектот „Интеграција на Ромите 2020“.

– За нас е многу важно да се формулираат соодветни политики што водат во интеграција, а не натамошно исклучување на Ромите. Тука не станува збор за пронаоѓање на виновникот, туку за унапредување на нашите капацитети и резултати од работата – изјави заменикот генерален секретар на РСС, Газменд Турдиу.

Кристина Лудерс, директорка на германската Сојузна агенција за борба против дискриминацијата, потсети дека Ромите и Синтите се најгoлемите малцинства во Европа и дека омразата и расизмот против нив е проблем на цела Европа.

– Најважна работа што можеме да сториме, е да покажеме солидарност и да не носиме одлуки во име на малцинствата, туку наместо тоа да се погрижиме да ги засилиме и да ги слушнеме гласовите на Синтите и на Ромите – изјави Лудерс.

На собирот се одржуваат низа панели на кои се прави преглед на практиката на европските политики за борба против дискриминацијата на Ромите, соопшти РСС.

Интеграцијата на Ромите и прекинување со дискриминаторските политики и практики, од средината на 2016-тата година е составен дел од условите за прилкучување на земјите кандидати за членство во ЕУ.


Свилановиќ: Западен Балкан веднаш да го искористи поттикот од ЕУ


Сараево, 7 февруари, 2018 - 15:33 (META) 

Стратегијата на Европската Унија за Западен Балкан уште еднаш ја подвлече важноста на регионалната соработка и добрососедските односи како главен елемент за напредокот на земјите кон нивниот европски пат и мора да се направат клучни промени и да се искористи моментот, порача денеска генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ.

– Клучните промени мораат да дојдат од нас, од регионот, бидејќи ние сме творци на нашата сопствена иднина. Нашата задача е веднаш да го искористиме овој позитивен потстрек, настојувајќи да ги решиме билатералните и мултилатералните спорови и уште поинтензивно да работиме на развојот на нашиот регион – вели Свилановиќ.

Со Стратегијата на ЕУ се предвидува постојните спогодби и обврски на земјите од Западен Балкан да станат оперативни, пред се преку примената на Повеќегодишниот акциски план за развој на економскиот простор што го подготви РСС, а кој беше усогласен и прифатени од лидерите на земјите на самитот во Трст во јули 2017 година.

Свилановиќ додава дека РСС ќе продолжи да ги подржува земјите од регионот во нивните настојувања и дека ќе настојува активностите што се договорени со владите од регионот да се спроведуваат.

РСС е оперативно тело на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправен член е и Република Македонија. РСС на самитот во Трст меѓу ЕУ и Западен Балкан доби значителна улога во координацијата и спроведувањето на регионалната интеграција и поттикнување на економиите.


Еди Рама: Не е важно што ќе се случи меѓу нас, туку меѓу Западен Балкан и ЕУ


Брисел, 5 декември, 2017 - 15:28 (META) 

Нашето прашање не е што ќе се случи меѓу нас ( Западен Балкан – н.з.), туку меѓу нас и Европската Унија, изјави денеска во Брисел албанскиот премиер Еди Рама, отворајќи го 18. политички самит за Западен Балкан и ЕУ, организиран од стручната организација „Пријателите на Европа“, заедно со Регионалниот совет за соработка, а со поддршка од Европската комисија, УНДП, Фондацијата „Конрад Аденауер“ и Фондацијата „Браќа Рокфелер“.

– Европската Унија е важна движечка сила за Балканот, бидејќи без неа регионот не би можел да ги спроведува реформите и сè што се случува е затоа што Балкканот сака да биде дел од европското семјество. Ако оваа надеж избледи, работите би можеле да отидат во погрешна насока – објасни Рама на собирот наречен „Западен Балкан на раскрсница: Нови предизвици, промена на динамиката“.

Генералниот секретар на Рeгионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, истакна дека Повеќегодишниот акционен план (MAP) за регионален економски простор на Западен Балкан, а кој беше поддржан од лидерите на шесте земји летоска во Трст, е во центарот на разговорите и е наведен како исчекор кон заедничката цел – пристапување во Европската Унија.

– Имаме план за напредок на регионот и сега треба да го спроведеме – изјави Свилановиќ, појаснувајќи дека станува збор за јасен план за подобрување на трговијата, вклучувајќи ја и трговијата со услуги, отстранување на нецаринските бариери, пронаоѓање начини за привлекување странски инвеститори, мобилност на експерти, истражувачи, иноватори, студенти и, на крај, од пресудна важност – дигитализација и дигитална интеграција на регионот.

На панел-дискусијата за економската соработка, како што соопшти РСС, беше изнесен податокот од извештајот за спроведување на Стратегијата 2020 на РСС, според кој во минатата година е направен пробив во отворањето нови работни места во шесте земји од Западен Балкан. Само во 2016 година биле отворени 400.000 нови работни места и иако податоците се разликуваат од економија до економија, се очекува овој тренд да продолжи оваа и наредната година.

Генералниот директор во Европската комисија за европска политика добрососедство и проширување, Кристијан Даниелсон, изјави дека меѓу лидерите од Западен Балкан постои голема посветеност да се направи прогрес во реформите за пристапување во Европската Унија.

– Видовме промени на економските модели во регионот кои се охрабрувачки. Потенцијалот на регионот лежи во регионалната соработка. Во соработка со РСС во моментов работиме на регионалниот економски простор, бидејќи го гледаме како силен придвижувач на порастот и на отворањето нови работни места, што ќе донесе полза на луѓето. Не станува збор за алтернатива за пристапувањето кон Европската Унија, туку за загревање за влегување во Унијата – нагласи директорот Даниелсон.

Еден од учесниците на панел-дискусијата „Мисли локално, дејствувај регионално“, беше и градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари.


Справувањето со повратниците од странските боишта ќе се дефинира на балканска конференција


Крањ, 30 ноември, 2017 - 13:36 (META) 

Заканата од повратниците од странските боишта во земјите од Западен Балкан ќе биде една од темите на денешната Втора меѓународна конференција за борба против тероризмот и насилниот екстремизам во Југоисточна Европа, што се одржува во Брдо кај Крањ, Словенија.

Претставници на влади, како и на меѓународни и регионални организации што се занимаваат со оваа тема, ќе разговараат за зајакнување на соработката и на координацијата на програмите и на активностите во борбата против тероризмот и насилниот екстремизам во Југоисточна Европа (ЈИЕ). Воедно, ќе се запознаат со студијата „Игра на трпение: проценка и одговор на заканата што ја носат странските борци повратници на Западен Балкан“, нарачана од Регионалниот совет за соработка (РСС).

Конференцијата ја организира РСС заедно со Министерството за внатрешни работи на Словенија, како и со Иницијативата на Западен Балкан за борба против тероризмот и Конвенцијата за полициска соработка во Југоисточна Европа. Учествува и Република Македонија.


Средба на координаторите од Западен Балкан во Брисел, за активности за регионална соработка


Брисел, 31 октомври, 2017 - 18:53 (META) 

Прв состанок на националните координатори на шест земји од Западен Балкан, меѓу кои и Македонија, за спроведување на Повеќегодишниот акциски план (ПАП) за регионален економски простор (РЕА), се одржа денеска во Брисел.

Повеќегодишниот акциски план беше усвоен на Самитот во Трст помеѓу Западен Балкан и ЕУ и се смета за клучен документ – патоказ за идната регионална соработка, а денешниот состанок беше во организација на Регионалниот совет за соработка (РСС) и на Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан.

Координаторите на планот, заедно со претставниците на РСС, на Европската Унија, на ЦЕФТА, на Светската банка и на ЕБРД, го разгледаа напредокот што е остварен во реализацијата на мерките кои се предвидени со планот, од самитот во Трст до денес.

Од страна на националните координатори, како што соопшти РСС, беа претставени и плановите за 2018 година, а воедно беше договорено преку контакт-лицата во секоја земја, извештаите да се испраќаат до секретаријатот на РСС, кој ќе биде одговорен за подготовка на извештаите за спроведување на планот.

Генералниот секретар на РСС, Горан Свилановиќ, истакна дека следните чекори на Советот предвидуваат олеснување на преговорите за меѓусебно признавање на стручните и академските квалификации, поттикнување на единствен роаминг-простор, организација на Дигиталниот самит заедно со Владата на Германија и со Европската комисија и други активности зацртани во планот, а кои се дел од регионалниот економски простор.

Бернард Брунет, шеф на оддел во Генералната дирекција за проширување во ЕК, ги поздрави претставниците на шесте земји и им порача дека може да очекуваат постојана поддршка од Европската Унија, како и поддршка од ЕК, РСС, ЦЕФТА и од други асоцијации кои ќе ги олеснуваат хоризонталните процеси поврзани со повеќегодишниот акциски план.


Свилановиќ: Интеграцијата на Ромите е услов за проширување на ЕУ


Виена, 13 декември, 2016 - 11:21 (META) 

Прашањето за позицијата и за интеграцијата на Ромите во државите од Западен Балкан и во Турција е услов на Европската Унија за проширувањето и е важно прашање за сите земји од регионот, изјави генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, во Виена.

Зборувајќи на отворањето на дводневниот регионален собир на претставници на националните контакт-центри за Ромите и на различни министерства од владите на земјите на Југоисточна Европа (ЈИЕ), меѓу кои и од Македонија, Свилановиќ укажа дека Ромите сочинуваат 5,5 отсто од населението во регионот и дека токму неизвесноста на нивната позиција било причина ЕУ да го постави ова прашање високо на својата агенда.

„Европските институции, земјите членки на ЕУ како и земјите кои тежнеат кон приклучување во ЕУ имаат заедничка одговорност да го унапредат животот на своите сограѓани Роми. За да се следи напредокот и остварувањето на целите на интеграцијата на Ромите до 2020 година, потребни се точни и ажурирани информации“, изјави Свилановиќ.

На собирот, кој е всушност работилница за претставниците на владите на земјите членки од ЈИЕ кои тежнеат кон приклучување во ЕУ, се претставува начинот и технологијата која треба да ја применува секоја земја одделно, а која е многу слична со образецот што се применуваше при реализација на Декадата на Ромите 2005-2015 година.

Целта на проектот за интеграција на Ромите до 2020 (IR 2020), е националните влади да интегрираат посебни мерки поврзани со Ромите во главните социо-економски политики, како и во процесот на планирање на националните буџети и постапките за давање услуги во оваа област, соопшти РСС.

Проектот е почнат во јуни 2016 година од Европската комисија, Фондацијата „Отворено општество“ и Регионалниот совет за соработка, меѓувладино тело на земјите членки на Процесот за соработка во ЈИЕ (SEECP), чиј основач и полноправна членка е и Република Македонија.


Свилановиќ доби награда за унапредување на соработката помеѓу државите во ЈИЕ


Сараево, 1 декември, 2016 - 18:37 (META) 

Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, е добитник на наградата „Д-р Елмер Хантош“, за унапредување на сооработката во регионот на Југоисточна Европа, што ја доделува Централноевропската фондација, соопшти РСС.

Наградата е доделена за промоција на соработката во Југисточна Европа и интеграциските процеси на државите кон Европската Унија, што се вклопува и во напорите за продлабочување на економската соработка во Централна и во Источна Европа, цели на кои работи Централноевропската фондација.

Свилановиќ е прв човек на Регионалниот совет за соработка, меѓувладино тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправна членка е и Македонија.

Претходно, Свилановиќ беше министер за надворешни работи во Србија и Црна Гора, ги водеше и процесите за демократизација и за унапредување на човековите права при Пактот за стабилност, а подоцна беше и координатор на економските и еколошките активности во ОБСЕ.


Ќе се формираат заеднички истражни тимови во борба против криминалот во ЈИЕ


Подгорица, 21 септември, 2016 - 11:41 (META) 

Формирање на заеднички истражни тимови во Југоисточна Европа во борба против криминалот, е тема на дводневната конференција на обвинителствата од земјите во регионот што се одржува во Подгорица, соопшти Регионалниот совет за соработка (РCC).

– Загрижува фактот дека има меѓународни криминални групи, а нема заеднички истражни тимови. Поразително ако се знае дека меѓу криминалците постои поголема доверба, отколку меѓу оние што ги гонат – изјави главниот обвинител на Црна Гора, Ивица Станковиќ.

Тој се заложи за непосредна размена на информации, без формални и директни барања за спроведување истражни дејства, без упатување замолници, а сето тоа „врз база на протокол на Европската конвенција за правна помош во кривични постапки и врз основа на Конвенцијата на ООН за борба против транснационалниот криминал“.

– Регионалниот совет за соработка (РCC) ќе ги поддржи сите активности за формирање заеднички инструмент за сузбивање на организираниот криминал преку меѓусебни активности и работилници на заедничките истражни тимови, за да се подобрат директните контакти и размена на искуство – изјави Ивана Гораниќ од РCC.

Заедничката тимови се „услов без кој не се може“ во борбата против криминалот, додаде таа.

Дводневната конференција, на која учествуваат и високи претставници од македонското обвинителство, продолжува со размена на искуства и со можни контакт-точки во борба против перењето пари и финансирањето на тероризмот.

Конференцијата е во организација на Советодавната група на обвинители од ЈИЕ, Центарот за спроведување на закони во ЈИЕ и на Регионалниот совет за соработка, главно оперативно тело на земјите членки од Процесот за соработка во ЈИЕ (SEECP), каде што членува и Република Македонија.