!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Трошоците за живот се зголемени минимално


Скопје, 7 јуни, 2017 - 14:02 (META) 

Трошоците за животот во мај во споредба со истиот месец лани се зголемиле за 1,2 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Минимално зголемување на трошоците има и во однос на претходниот месец, од 0,7 отсто.

Зголемувањето на трошоците е забележано кај свежото и разладеното овошје за 13,2 проценти, свежиот и разладен зеленчук освен компирот за 12,6 проценти, сувото овошје и јаткастите производи за 2,5 проценти, рибата и морските плодови за 1,3 отсто, цигарите за 1,2 отсто и друго.

Во мај, исто така, зголемување на трошоците за животот е забележано и кај авионскиот превоз на патници за 8,7 проценти, болничките услуги за 1,2 отсто, патниот сообраќај за 0,9 отсто и друго.


Трошоците за авионски превоз и за болнички услуги најмногу се зголемиле во март


Скопје, 7 април, 2017 - 15:50 (META) 

Трошоците на животот во март, во однос на претходниот месец, се зголемени за 0,5 отсто, а цените на мало за истиот период се зголемени за 1,4 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Зголемување на цените има кај свежото и разладеното овошје за 7,3 проценти, тутунот за 2,6 проценти, безалкохолните пијалаци за 0,8 отсто и друго.

Во март, најголемо зголемување на трошоците е забележано кај авионскиот превоз на патници за 24,2 проценти, болничките услуги за 6,6 проценти, чистењето, поправката и изнајмувањето облека за 6,2 проценти и друго.


Се зголемува откупот и продажбата на земјоделски производи


Скопје, 16 февруари, 2017 - 14:05 (META) 

Откупот и продажбата на земјоделски производи во четвртото тримесечје од 2016 година се зголемени за 39,3 проценти во споредба со истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика.

Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители има зголемување за 65,4 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство намалување за 2,9 проценти.

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи има кај индустриските, градинарските и фуражните растенија, овошјето, добитокот, живината и јајцата и млечните производи, а намалување кај житата, грозјето, алкохолните пијалаци, млекото и рибата.


Трошоците за живот во јануари минимално се зголемени во споредба со претходниот месец


Скопје, 14 февруари, 2017 - 13:37 (META) 

Трошоците за живот во јануари во однос на претходниот месец се поголеми за 0,6 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Зголемување на трошоците е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирот за 4,5 проценти, свежото и разладеното овошје за 3,4 проценти, млекото за 1,4 проценти, сувото овошје и јаткастите производи за 1,3 проценти, сирењето и урдата за 0,6 проценти, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0,5 проценти, безалкохолните пијалаци за 0,4 проценти, лебот и месото за 0,3 проценти, јајцата и алкохолните пијалаци за 0,2 проценти.

Намалување на трошоците за животот во јануари 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај рибата и морските плодови за 1,3 проценти, сушеното, соленото и чаденото месо за 0,6 проценти, јогуртот за 0,2 проценти.


Минимално намалување на трошоците за живот


Скопје, 7 декември, 2016 - 14:03 (META) 

Трошоците за живот во ноември се намалени за 0,2 отсто во однос на претходниот месец, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 0,2 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Намалувањето на трошоците за живот е резултат на пониските индекси на свежото и разладеното овошје за 17 проценти, оризот за 8 проценти, компирот за 1,2 отсто, месото за 0,6 отсто, маслото и маснотиите за 0,5 отсто и замрзнатото овошје за 0,2 отсто.

Во ноември, исто така, намалување на индексите на трошоците за животот е забележано и кај авионскиот превоз на патници за 7,1 отсто, информатичката опрема за 1,7 отсто, книгите за 0,3 отсто, терапевтските помагала и услугите за култура за 0,2 отсто.

Зголемување на трошоците за живот во ноември, во споредба со претходниот месец, е
забележано кај свежиот и разладен зеленчук, освен компирот, за 3,2 проценти, јајцата за 0,9 отсто, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0,8 отсто, полномасното млеко за 0,7 отсто и другите прехранбени производи за 0,3 отсто.

 


Се зголемува откупот и продажба на земјоделски производи


Скопје, 15 август, 2016 - 14:34 (META) 

Во второто тримесечје од годинава, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 17,3 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика.

Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано намалување за 3,5 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство е забележано зголемување за 47,4 проценти.

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај градинарските и фуражните растенија, овошјето, алкохолните пијалаци, живината и јајцата, млекото, млечните производи и рибата, а намалување е забележано кај житата, индустриските растенија и добитокот.

 


Продажбата на зелените пазари намалена за 20 отсто поради супермаркетите


Скопје, 18 април, 2016 - 15:47 (META) 

Продажбата на зелените пазари бележи пад од 10 до 20 проценти, по појавата на продажба на зеленчук и на овошје во големите супермаркети, истакнаа од Групацијата на пазари при Стопанската комора на Македонија.

Една од целите на оваа групација е преку осовременување и модернизација на пазарите, тие да останат атрактивни за купувачите наспроти појавата на големите хипермаркети, кои во еден дел стануваат конкуренција на зелените пазари.

Во согласност со податоците од пазарите, во Македонија постојат околу 15.000 до 20.000 закупци на тезги, што значи дека повеќе од 10.000 семејства живеат од тргувањето на зелените пазари.

 


Нема застој на албански камиони на македонско-албанската граница


Скопје, 11 април, 2016 - 14:51 (META) 

Во врска со шпекулациите на одредени медиуми за застој на албански камиони со свежи зеленчук и овошје на македонската граница со Албанија и наводното прекршување на одредбите од Централноевропскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА), Министерството за економија информира дека трговската размена меѓу двете земји се одвива во согласност со договорот, односно, според информациите добиени од Државниот инспекторат за земјоделство, нема застој на албанските камиони, туку само позаострена контрола на преминот.

Поради сомневање за зголемено количество пестициди во земјоделските производи, засилена контрола била извршена на осум камиони, од кои четири се веќе пуштени.

– Имено, во согласност со ЦЕФТА, доколку постои сомнеж дека во увезените производи има пестициди, се дава можност за забрана или ограничување на увозот, односно извозот или транзитот на стоки, до соодветното испитување (член 17). Тоа подразбира обезбедување на потврда од овластени акредитирани лаборатории во Македонија или преку претходно доставен доказ на граничните служби во Македонија, од страна на  овластена и меѓународно признаена акредитирана лабораторија од Албанија. Во согласност со ЦЕФТА, овој тип забрани или ограничувања не претставуваат средство за самоволна дискриминација или прикриено ограничување на трговијата помеѓу страните -информираат од Министерство за економија.


Зголемени трошоците за живот во март во однос на претходниот месец


Скопје, 7 април, 2016 - 16:05 (META) 

Трошоците на живот во март годинава, во однос на претходниот месец, се поголеми за 0,1 отсто, а цените на мало се повисоки за 0,2 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Повисоките трошоци се должат на повисоките индекси на свежото и разладеното овошје за 2,7 отсто, јајцата за 1,1 отсто, сушениот зeленчук, друг конзервиран и преработен зеленчук, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0,5 отсто, свежата и разладената риба за 0,3 отсто.

Индексот на трошоците на живот во март 2016 година, во споредба со истиот месец лани, бележи намалување од 0,4 отсто, а индексот на цените на мало бележи намалување од 1,1 отсто.


Производството на грозје лани поголемо за 65,8 отсто во однос на 2014 година


Скопје, 28 март, 2016 - 13:02 (META) 

Земјоделските површини лани во споредба со 2014 година се зголемени за 0,1 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Кај обработливата површина зголемување е забележано кај ораниците и бавчите за 0,4 отсто, кај овоштарниците за 3,6 отсто и кај лозјата за 0,8 отсто. Намалување е забележано кај ливадите за 0,8 отсто и пасиштата за 0,1 отсто.

Лани во споредба со 2014 година, поголемо зголемување на производството се забележува кај доматите за 8 отсто, пиперките за 7,7 отсто и краставиците за 38,3 отсто, а поголемо намалување се забележува кај житата, тутунот, сончогледот, компирот и луцерката.

Производството на овошје во 2015, во споредба со претходната година, бележи зголемување кај сите видови овошје, освен кај црешите.

Производството на грозје лани во споредба со 2014, бележи зголемување за 65,8 отсто.