За 50 милиони евра биле купени 15 амбасади и конзулати на лоши локации


Скопје, 9 мај, 2018 - 15:30 (META) 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Виктор Димовски на денешната прес-конференција обелодени дека во текот на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, биле направени огромни злоупотреби при купување и реконструкции на објекти за амбасади, конзулати и резиденци во Виена, Прага, Будимпешта, Љубљана и Истанбул.

Тоа е утврдено со  увид во документацијата за купување на објектите за дипломатско-конзуларни претставништва, како и директен увид на самите објекти, кој е вршен во изминатите неколку месеци.

Владата во 2007 година одобрила 40 милиони евра за купување 15 дипломатски-конзуларни претставништа, а со мини-ребаланс на буџетот во декември истата година уште 10 милиони евра.

– Сите купени објекти се наоѓаат на локации во кои нема амбасади. Исклучок е Прага, каде прв сосед ни е амбасадата на Северна Кореја. Објектите се далеку од останатите ДКП-а и од центарот на градот, односно во обични резиденцијални квартови. Тоа укажува и на можноста дека реалната цена во времето кога биле купени била пониска од таа што е платена – рече Димовски.

Тој рече дека биле фаворизирани несоодветни и поскапи објекти, иако имало доставени понуди и за поквалитетни објекти, со поголема квадратура и на репрезентативни места.  Правени се непотребни реконструкции и адаптации на објектите, и тоа неквалитетни, а скапо платени материјали, а некои се вршени и по повеќепати, па односот на вкупно потрошените пари во однос на цената на купување во некои случаи е и 1 спрема 3, рече државниот секретар во МНР.

Димовски како пример го посочи објектот во Виена за кој се платени 3,5 милиони евра со агенциска провизија од 105 илјади евра и реконструкција која чинела 1,4 милиони евра, а продавачот една година претходно го платил истиот објект речиси два и пол пати помалку.

– Има индиции дека продавачот на објектот само пред една година платил 1,46 милиони евра. Утврдено и е дека фирмата била формирана со единствена цел да го изврши тоа продавање на објектот. Една адвокатска канцеларија била застапник и на продавачот и на купувачот – Република Македонија  кажа Димовски.

Втор пример е објектот во Будимпешта кој е во опасност да се урне бидејќи била направена неквалитетна доградба и се создало свлечиште.

– Македонија од 2010 година за резиденција и за амбасада во Будимпешта до денес плаќа закупнина и покрај купен објект од 1,07 милиони евра, рече државниот секретар во МНР.

Во Прага, пак, купениот објект бил дивоградба, а надлежните власти донеле одлука за негово уривање затоа што бил изграден спротивно на чешките закони.

– Постојат индиции дека кабинетот на поранешниот претседател на Владата и поранешниот генерален секретар на Владата постојано и во детали биле информирани за сите постапки. Врз основа на сето ова има индиции дека се направени сериозни нарушувања на постапките и процедурите за купување на објектите поради што се исплатени огромни суми со што е нанаесена директна штета од поголем обем на буџетот на РМ. Сите овие наоди ќе бидат доставени до надлежните институции за натамошно постапување – рече Димовски, додавајќи оти се уште не е точно утврдено колку точно средства се потрошени за купување на овие објекти.


Кохабитацијата на тест: Во тек се разговорите за именување 18 амбасадори и конзули


Скопје, 6 јули, 2017 - 17:17 (META) 

Премиерот Зоран Заев вчера при промовирањето на реформскиот план „3-6-9“ за забрзување на евроатлантските интеграции, најави кохабитација со претседателот Ѓорге Иванов. Прв чекор во кохабитацијата е пополнување на испразнетите 18 дипломатски позиции во амбасадите, конзулатите и во мисиите на Македонија во странство.

Во моментов испразнети се 13 амбасадорски позиции, од кои 12 се во Европа и една во Кина, три конзулски позиции, а Македонија нема амбасадори ниту во Мисијата во ЕУ, ниту во Мисијата на Обединетите нации во Женева. На овие позиции во моментов има само вршители на должноста.

Како што соопштија од МНР за „Мета“, веќе се почнати разговори со претседателот Иванов за пополнување на амбасадорските и на конзулските позиции.

Редоследот на пополнувањето на амбасадорските места ќе зависи од приоритетите и од потребите на Република Македонија, велат од МНР, но не коментираат колку од овие дипломатски позиции ќе бидат пополнети од дипломати од кариера, а колку со партиски кадри.

– Ќе настојуваме, во рамките на нашите надлежности, да го поместиме балансот кон кариерните дипломати и кон професионалците – велат од кабинетот на министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

Засега не се знае ниту колку амбасадорски позиции ќе отидат кај СДСМ, а колку кај ДУИ и кај Алијансата за Албанците.

Некои од амбасадорските места веќе подолго време се испразнети. Дел од нив требеше да бидат пополнети од редовите на ДУИ, која беше дел и од претходната владина коалиција. Сепак, по претседателските избори во 2014 година, партијата соопшти дека не го признава Иванов за претседател, поради што тој одбива да ги потпише акредитивите за амбасадорите од редовите на ДУИ.

Инаку, според последните измени на Законот за надворешни работи од декември 2015 година, најмалку една третина од вкупниот број шефови на дипломатско-конзуларни претставништва се именуваат од редот на дипломатско-конзуларните службеници со високи дипломатски звања во Министерството. Истовремено, најмногу една третина од вкупниот број на шефови на дипломатско-конзуларни претставништва може да се именуваат од редот на истакнати личности од областа на надворешната политика, меѓународните односи, меѓународното право, науката и културата.

Во моментов испразнети се амбасадорските позиции во Брисел, Лондон, Париз, Осло, Талин, Варшава, Букурешт, Загреб, Подгорица, Берн, Мадрид, Пекинг, Прага и во Загреб.