Волонтерите од Црвен крст за 5 месеци им помогнале на 25.064 лица полесно да се снајдат во универзитетските клиники во Скопје, соопштуваат од Министерството за здравство. Министерството информира дека успешно функционира овој проект кој се одвива во соработка со Црвениот крст, во кој волонтерите им помагаат на пациентите полесно да се снајдат низ клиничкиот комплекс, со цел да стигнат до потребната клиника за снимање, преглед или анализа.

„Во периодот од октомври минатата година, кога стартуваше овој проект, до денес, помош од волонтерите побарале 25.064 лица на седум клиники, каде се поставени пунктовите, што покажува дека оваа мерка е корисна за пациентите“, информираат од Министерството.

Волонтерите се лоцирани на седум најфреквентни локации во комплексот клиники „Мајка Тереза“, во периодот од 8:30 до 12 часот, секој работен ден.

Тие, од искуствата на терен, информираат дека најмногу пациенти побарале помош за упатување на интерните и на хируршките клиники.