Угриновска: Вие живеете во времето на нашата генерација, а нашата генерација живее во времето на вашите одлуки (видео)

Фото: Анисија Угриновска, основач на ОДАС, извор: ФБ профил, се користи со дозвола

Повеќе од 400 средношколци од пет градови од земјава кои беа дел од Проектот за граѓанско учество на УСАИД утврдија дека младите можат и треба да бидат вклучени во процесите на креирање политики, во борбата против корупцијата и во градењето на личниот интегритет.

Во склоп на завршниот настан на проектот што се одржа вчера, свое излагање имаше ученичката во четврта година, Анисија Угриновска, воедно и претседателка на Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците – ОДАС. Угриновска го најави одржувањето на најголемиот и прв од овој вид средношколски настан, Националниот средношколски самит на кој средношколците од Северна Македонија заедно ќе донесат Декларација за решавање на средношколските прашања.

Во обраќањето, Угриновска порача: „Вие живеете во времето на нашата генерација, а нашата генерација живее во времето на вашите одлуки, па затоа бидете во чекор со генерацијата“.

„Низ разговорите коишто ги водевме со многу млади луѓе дојдовме до заеднички заклучок дека главен предуслов за решавањето на проблемот со корупција и за одржлив успех во борбата против истата сме ние, односно нашата отпорност на неетички и коруптивни практики“, рече Угриновска.

Националниот средношколски самит, предвиден да се одржи во октомври 2022 година, како што информираат од ОДАС ќе ги идентификува потребите на средношколците и ќе се стреми кон нивно решавање.