fbpx
Таг: ОДАС

таг: ОДАС

Средношколците од ОДАС преку протест побараа кратење на материјалот за матура и се сретнаа со МОН

Кратење на материјалот за полагање на државна матура и увид во истиот, побараа од Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС) на протестот што денеска го организираа пред зградата на Министерството за образование и наука (МОН). По протестот на кој присуствуваа десетици средношколци и неколку студенти, претставници на организацијата влегоа на средба во Министерството, каде исто така ги...

ДИЦ: Комисиите што ги прават тестовите за матура ги имаат предвид случувањата со дојавите

Членовите на испитните комисии, кои ги прават прашањата односно испитниот материјал за екстерните предмети во рамки на државната матура, ги имаат предвид случувањата во училиштата во изминатиот период. Ова е одговорот што го добивме од Државниот испитен центар на прашањето, дали ќе се крати од материјалот за учење поради изгубената настава што ја предизвикаа лажните дојави за бомби, кои...

Надлежните поскоро да ни кажат што да учиме за матурата, бараат средношколците

Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците и студентите (ОДАС) најави дека ќе организира предупредувачки протест в петок, во 12.30 часот пред Министерството за образование и наука (МОН). Тие бараат од надлежните поскоро да решат и да кажат што треба матурантите да учат за претстојниот матурски испит, бидејќи времето за учење и подготовка се скусува. „Ќе побараме брзо изнаоѓање на...

Матурантите бараат кратење на материјалот за учење за матура или еден предмет помалку

Да се намали обемот на материјалот предвиден за полагање на матура или да се изостави еден интерен предмет, бараат средношколците кои се дел од Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС). Ова бил заклучокот од дебатата организирана викендов на тема „Државна матура 2023: Што велат матурантите?“. Учениците бараат да се скрати материјалот заради дојавите за бомби кои предизвикаа...

Организацијата ОДАС реагира за начинот на справување со прекинот на наставата поради дојавите за бомби

Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС) реагира на донесеното решение за справување со прекинот на наставата поради дојавите за бомби. Оттаму велат дека решението предвидува онлајн настава за учениците од средните училишта, но не гарантира квалитетна настава, надоместок на изгубените часови и успешно одвивање на полагањето на државната матура. „Оваа генерација на средношколци нема една цела година со...

ОДАС: Незадоволни од директорката, талентираните ученици почнуваат да се отпишуваат од МИГ

Повеќе од една недела учениците од Математичко-информатичката гимназија (МИГ) во Скопје го изразуваат својот револт поради, како што велат, незадоволството од некои од професорите во гимназијата. Учениците велат дека менаџментот на училиштето нема слух за нивните барања и проблеми и тврдат дека подлежат на притисоци. Преку видео-обраќање, ученичка во МИГ вели дека на повеќе состаноци разговарале со директорката на училиштето, но...

Се одржа првиот Национален средношколски самит: „Бидете во чекор со генерацијата“

На Економскиот факултет при УКИМ во саботата се одржа првиот Национален средношколски самит на кој средношколците имаа можност да ги истакнаат своите ставови и предлог решенија за проблемите со кои се соочуваат во образовниот систем. Анисија Угриновска, претседател на Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС), истакна дека ставовите и предлог решенијата кои беа истакнати на Самитот ќе бидат...

На 1 октомври ќе се одржи првиот Национален средношколски самит

На 1 октомври ќе се одржи првиот Национален средношколски самит, во организација на средношколското претставничко тело Организација за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС). Целта на самит 2022 е слободно произнесување на средношколците за нивните колективни проблеми на национално ниво и донесување на предлог-решенија за истите. „Решенијата кои ќе ги донесат средношколците на овој Самит ќе бидат составен дел на...

Угриновска: Вие живеете во времето на нашата генерација, а нашата генерација живее во времето на вашите одлуки (видео)

Повеќе од 400 средношколци од пет градови од земјава кои беа дел од Проектот за граѓанско учество на УСАИД утврдија дека младите можат и треба да бидат вклучени во процесите на креирање политики, во борбата против корупцијата и во градењето на личниот интегритет. Во склоп на завршниот настан на проектот што се одржа вчера, свое излагање имаше ученичката во четврта...

МОН: Запишувањето вонредни ученици во медицинските училишта се става во мирување

Сите јавни средни училишта во државата кои имаат добиено верификација за изведување на настава од здравствена струка се известени дека запишувањето на вонредни ученици се става во мирување, почнувајќи...