Компанијата ТАВ, која управува со скопскиот аеродром „Александар Велики“, почнала внатрешна истрага што треба да утврди како поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК), Сашо Мијалков, успеал да ги помине аеродромските контроли со пиштол во куферот, изјавиле за порталот „Либертас“ од компанијата.

Истата изјава на својата интернет-страница ја пренесува и неделникот „Фокус“, а во која од ТАВ тврдат дека станувало збор за „индивидуална, човечка грешка“.

„Скопскиот аеродром ги следи сите безбедносни процедури што се бараат според меѓународните и локалните регулативи. Ова е изолиран случај во кој станува збор за индивидуална, човечка грешка во примената на безбедносните процедури, кои секогаш се следат на скопскиот аеродром. Сите потребни чекори ќе бидат преземени за да не се случуваат слични инциденти во иднина. Внатрешна истрага веќе е во тек и секој што има одговорност за овој настан, ќе ги сноси последиците според правилата на компанијата“, велат од компанијата.