fbpx
Таг: Стрип Центар на Македонија

таг: Стрип Центар на Македонија

Прогласени победниците на стрип конкурсот „За нашите соседи и пријатели“

Познати се победниците на тематскиот стрип конкурс „За нашите соседи и пријатели“ на Стрип центарот на Македонија од Велес. Во категоријата средношколци, првото место го освои Ангела Петрушевска од Скопје за стрипот „Интегрираната заедница е нашата иднина“. Второто место ѝ припадна на Тамара Мишковска од Скопје за стрипот „Надеж“, а третото на Анастасија Недељковска од Куманово за стрипот „Верувај во...

Објавен меѓународен конкурс за изработка на стрипови на тема „Стрипот и историјата“

Сите заинтересирани автори се повикани да учествуваат на меѓународниот стрип-конкурс на тема „Стрипот и историјата“, којшто се одржува во рамките на проектот „CAN for BALKANS - Comics Alliance Networking for Balkans“, информираат од Стрип центарот на Македонија од Велес. „Стриповите треба да ја опфаќаат горенаведената тема, со опфат на секој историски период, од праисториско време и антика до современ период....

Објавен вториот меѓународен конкурс за стрип на тема „Стрипот и историјата“

Стрип центар на Македонија – Велес во рамките на проектот „CAN for BALKANS - (Comics Alliance Networking for Balkans) го објави вториот меѓународен конкурс за стрип на тема „Стрипот и историјата“. „Сите поднесени стрипови треба да имаат опфат на некој историски период, од праисториско време и антика до современиот период. Како лица во приказната можат да се изберат познати историски...

Стрип центар Македонија на настан во Тирана за вмрежување на релевантните стрип асоцијации

Втората смотра од проектот CAN (Comic alliance Networking) for Balkans, финансиран од програмата „Креативна Европа-подпрограма за култура на Европската унија, ќе се одржи од 30 јули до 2 август во Тирана, информираат од Стрип центар Македонија (СЦМ). Носител на овој неколкугодишен проект е Музеј на историјата во округот Брашов во Романија. Освен Државниот историски музеј од Тирана, Албанија во овој...

Македонскиот стрип на балканска смотра во Лесковац, од 25 до 27 јуни

Од 25 до 27 јуни во Лесковац, соседна Србија, ќе се организира традиционалната 23. Балканска смотра на млади стрип автори, една од најреномираните и највлијателни вакви манифестации на Балканот и пошироко. Годинава оваа смотра се одвива во склоп на проектот КАН (Comic alliance Networking) For Balkans - финансиран од страна на програмата Креативна Европа-подпрограма за култура на ЕУ. Носител на...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....