fbpx
Таг: реформи на администрација

таг: реформи на администрација

Партиите не сакаат да им се расипе „колачот“ на власта, законот за стручни директори со години блокиран

Во последните пет години, Азир Алиу е четвртиот министер на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА), по Дамјан Манчевски, Јетон Шаќири и Адмирим Алити, од кого се очекува да продолжи со заложбите за донесување на Законот за високата раководна служба или за именување на директори според стручните услови, а не според партиската припадност. Меѓутоа, овој закон и понатаму...

Порталб: Именувањата на високи позиции се партиски и без постапка за одредување на квалитетот, проблемот нема решение

Институциите во Северна Македонија речиси секогаш се раководени од партиски имиња со непозната стручна подготовка, на грбот на квалификуваните компетентни и заслужни професионалци. Неопределената актуелна законска рамка ја дозволува злоупотребата и распределбата на позициите преку нетранспарентни постапки врз основа на пријателски врски, проценува документот на ИДСЦС – за јавни политики „Висока раководна служба: Дистинкција меѓу политичкото и професионалното“. Законот...

Ќе се забрза ли процесот на е-услугите ?

Преку платформата за интероперабилност веќе се поврзани судовите со МВР, Јавното обвинителство, Царинската управа, Централниот регистер, ДИК, Управата за финансиска полиција, Управата за финансиско разузнавање, ДКСК и МНАВ – Агенцијата за цивилно воздухопловство. На Платформата за интероперабилност се приклучени 39 институции, со тенденција да се приклучат уште 15 институции. Ова, меѓу другото, се вели во Извештајот на „Метаморфозис“ за реформите...

Носењето на клучните закони за администрацијата се влече со години

Најважен услов за напредок во секторот јавна служба и управување со човекови ресурси се основните закони од областа: Закон за административни службеници, Закон за вработени во јавен сектор и законот што допрва првпат треба да биде ставен во легислативата, Законот за високата раководна служба. Станува збор за законски решенија што треба да овозможат професионализација на администрацијата, подобар интегритет и...

Истражување: Скромен прогрес на реформите во јавната администрација

Клучни министерства за спроведување на реформата на јавната администрација, се Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) и Министерството за финансии (МФ), кое, пак, е надлежно за спроведување на финансиската транспарентност и рационалност при креирањето на буџетските политики. Реформата на јавната администрација од 2017 година се спроведува посистематски од претходно, се  вели во извештајот на „Метаморфозис“ за реформите во јавната...

Порталб: Партиите не се подготвени да се откажат од пазарењето за високи раководни служби

Во законодавството на Република Северна Македонија не постои јасна поделба помеѓу политичко и професионално ниво, односно делокругот и високите раководни служби не е јасно дефиниран. Но, дали и колку партиите во земјата се подготвени за деполитизација на високите раководни служби, односно да се откажат од коалициските пазарења преку поделба на високи позиции, нешто што го бара и Европската Унија?...

Професорот Давитковски за Порталб: И врапчињата знаат дека конкурсите за вработување во администрацијата се за партиски луѓе

Продолжува досегашната пракса на вработување во администрација преку партиски списоци, без критериуми и без соодветна селекција, дури и врапчињата знаат дека конкурсите се местат за партиските луѓе, рече универзитетскиот професор Борче Давитковски при разговорот со новинарот на Порталб.мк, во врска со реформите во јавната администрација коишто се ветуваа постојано, но работите остануваат како што беа.  Што се променило во јавната...

Преку меморандум со „Мастеркард“, граѓаните во иднина полесно ќе добиваат е-услуги

Македонија станува една од првите земји во светот, каде целото население добива можност за електронски идентитет. Во владата денес беше потпишан меморандум за разбирање со „Мастеркард“, од министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски, министерката за финансии Нина Ангеловска и менаџерот на „Мастеркард“ за Бугарија, Северна Македонија, Албанија и Косово, Вања Манова, информираат од Министерството за финансии. - Во пракса, ова...

МИОА следната година ќе ја реформира администрацијата преку електронски проекти

Очекувам новата стратегија за реформа на јавната администрација да биде испратена до Владата пред крајот на оваа година, рече министерот Дамјан Манчевски на денешната презентација на буџетот за 2018 година на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). Тој  вели дека реформата на администрацијата следната година ќе се насочи главно кон дигитализацијата на администрацијата, преку неколку проекти, на кои ќе...

Коалицијата ВЛЕН им зеде еден пратеник на ДУИ [инфографик]

Првичните неофицијални резултати од денешното прегласување на парламентарните избори на седум изборни места покажуваат дека ДУИ изгуби еден пратенички мандат, а коалицијата ВЛЕН (Вреди), доби еден пратеник плус во...