fbpx
Таг: патувачко кино

таг: патувачко кино

Проекции на креативни документарни филмови под отворено небо во рамките на „МакеДокс“

Првиот дел од годинашното Патувачко кино на Здружението за промоција на документаристика „МакеДокс“ ги опфати градот Свети Николе и три села што се наоѓаат во неговата близина. Изминативе денови се одржаа проекции на креативни документарни филмови под отворено небо во Свети Николе, с. Горобинци, Ерџелија и Мустафино во светиниколскиот реон. Еден од новитетите на Патувачкото кино, како што информираат од...

Патувачко кино на „МакеДокс“ во светиниколско и во велешко

Филмската програма на 14. Патувачко кино на „МакеДокс“ ќе се прикаже во два термини, од 8 до 11 септември во регионот околу Свети Николе, како и од 14 до 17 септември во велешкиот регион, објави Здружението за промоција на документаристика „МакеДокс“. Оттаму информираат дека годинава има два новитети на Патувачкото кино. „Едниот настан се одржа на 26 август покрај реката...

[ФОТО] Заврши 13. издание на Патувачкото кино на „МакеДокс“

Заврши првиот дел од тринаесеттото Патувачко кино на фестивалот „МакеДокс“ што се одржа низ струмичкиот регион. За време на Патувачкото кино, од организацијата информираат дека успешно се одржа првата сесија со новата генерација на млади документаристи – „Докуникулци“. Вториот дел од Патувачкото кино на „МакеДокс“ ќе продолжи во септември во преспанскиот регион. Патувачкото кино на „МакеДокс“ 2022 е поддржано од Агенцијата за...

В понеделник започнува тринаесеттото Патувачко кино на „МакеДокс“

Започнува тринаесеттото патување на Патувачкото кино на „МакеДокс“, кое ќе се одржи во два дела. Првиот дел од 18 до 24 јули ќе се одржи во Струмичкиот регион, додека вториот дел во септември ќе се одржи во Преспанскиот регион. Од „МакеДокс“ соопштија дека проекциите почнуваат во понеделник во селото Пиперево, по што Патувачкото кино ќе продолжи и во другите села...

Патувачкото кино на „Македокс“ почнува на 25 јуни, носи документарци во осум места на Истокот

Патувачкото кино на „Македокс“ на 25 јуни ја започнува серијата на проекции на документарни филмови низ осум населени места во источниот дел на земјава. Магаренцето на „Македокс“ на 25 јуни ќе гостува во Кратово, а проекцијата на документарците ќе започне од 21 часот. Еден ден подоцна, на 26 јуни ќе бидат прикажани документарни филмови во селото Шлегово. Проекциите на „Македокс“...

Патувачкото кино на „Македокс“ тргна кон Дебарца

Фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“ тргна на патувачкото кино, кое годинава од 10 до 22 август ќе се одвива во областа Дебарца. Целта на патувачкото кино е непосредно да влијае во процесот на децентрализација на културата во државата и да овозможи кинопроекции во мали и во рурални места, каде што жителите немале можност за синеастичко доживување повеќе од 40...

„Сајбер шејк“ дебата: Со растот на моќта на компјутерите, дипфејк ќе стане секојдневие

Дипфејк ќе стане секојдневние. Со раст на моќта на компјутерите, алгоритмите се усовршуваат. Потребни се кампањи со кои ќе се едуцира населението да внимава кога консумира вести, а во...