fbpx
Таг: Охридски регион

таг: Охридски регион

УНЕСКО бара, државата не испорачува, граѓанските организации разочарани од третманот на Охрид

Ревидираниот Стратегиски план за рехабилитација на Охридскиот регион и понатаму е список на желби на домашните институции, кои не предвиделе ниту временска рамка за имплементација на проектите, буџет и приоритети за секоја активност како што тоа им го бара УНЕСКО. Граѓанската организација „Фронт 21/42“ реагира на Извештајот за состојбата на Светското природно и културно наследство во Охридскиот Регион и за...

Усвоени итни владини мерки за рехабилитација на природното и културно наследство на Охридскиот регион

Владата на денешната седница ја разгледа и ја усвои Информацијата за потребата од преземање на итни мерки за рехабилитација на светското природно и културно наследство на Охридскиот регион. Владините заклучоци се донесени по посочувањето од предлагачот, Министерството за култура, на препораките од реактивните мониторинг мисии на УНЕСКО, потенцирани од Комитетот за светско наследство при УНЕСКО. Во владините заклучоци, се задолжува Министерство...

Охрид е на патот да постане загрозено наследство, а политичарите си дискутираат

Петмина експерти на УНЕСКО, Бернската и Рамсарската Конвенција, на крајот на април ќе дојдат во посета на Охридскиот Регион и ќе ги посетат сите „жешки точки“ на неконтролирана урбанизација и легализирани дивоградби кои го доведуваат во прашање статусот на светско културно и природно наследство на УНЕСКО. Но, не само со урбанистичкото дивеење, Охрид долго време се бори и со...

Меѓународни експерти напролет доаѓаат во Охрид да ја скенираат состојбата со заштитата на културното и природното богатство

Состојбите со природното и културното богатство на Охридскиот Регион ќе се истражуваат на почетокот на идната година. Земјава, по девет месеци задоцнување, одговорила на барањето на Бернската Конвенција меѓународни експерти да го посетат градот на УНЕСКО, заштитен како Светско културно и природно наследство, и на терен да ја констатираат состојбата. Постојниот Комитет на Бернската Конвенција на крајот од месецов...

УНЕСКО предложи Охридскиот регион да се стави на листата на светско наследство во опасност

УНЕСКО, Организацијата за образование, наука и култура при Обединетите нации донесе предлог-одлука Охридскиот регион да се стави на Листата на светско наследство во опасност. Предлог-одлуката треба да се разгледува од Комитетот за светско наследство на 44. Сесија на УНЕСКО во Кина, од 16 до 31 јули годинава. „Комитетот е длабоко загрижен за заклучоците на мисијата од 2020 година, според кои,...

Не секоја дивоградба ќе може да се легализира, особено во старите заштитени зони на градовите, вели Бочварски

Министерството за транспорт и врски се понуди да го изработи урбанистичкиот план за целото крајбрежје на Охридскиот регион, како и да ги усогласи ДУП-овите на општините со Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион што е предвиден од УНЕСКО. За ова на денешната прес-конференција информираше министерот за транспорт и врски Благоја Бочварски. Во однос на новите...

Алијанса „Разбистри сѐ“ бара учество во изработката на Извештајот за Охридскиот регион што ќе се праќа до УНЕСКО

Триесет и една граѓанскa организациja и високообразовни институции од Алијансата „Разбистри сѐ“ бараат вклучување на јавноста во изработката на Извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот регион, кој Владата треба да го достави до УНЕСКО. Од Алијансата „Разбистри сѐ“ сметаат дека вклучувањето на јавноста во информирањето на Центарот за светско наследство при УНЕСКО е особено...

Поставена модуларна ковид болница во Охрид

Поставена е модуларната болница за третирање на пациенти заболени од ковид-19 во Охрид, чиј капацитет е 40 легла. Станува збор за контејнери од 300 метри квадратни направени со влез и излез, кислородни станици, амбулантен и тријажен дел. Модуларната болница треба да располага и со рендген апарат. Согласно задолженијата на кризниот штаб на Општина Охрид, општинските надлежни служби во најбрз можен...

Фронт 21/42: Препораките на УНЕСКО се далеку од исполнети во Охрид

Еколозите критикуваат дека на четири месеци пред истекувањето на крајниот рок, препораките на УНЕСКО за Охридскиот регион се далеку од исполнети. Од „Фронт 21/42“ посочуваат дека нашата земја не е ни блиску до суштинско посветување за нивното исполнување, бидејќи клучниот Закон за Охридскиот регион не е усвоен од Собранието. Од оваа здружение на граѓани потсетуваат дека не е изработена Стратешката...

Влада: Времено се прекинува издавање на одобренија за градење и легализирање во Охридскиот регион

На денешната 137. редовна седница, Владата го утврди предлог-законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион, и донесе одлука тој да биде доставен на усвојување во Собранието. „Во предлогот на законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион се имплементирани обврските што произлегуваат од Конвенцијата за заштита на светското културно и природно наследство на...

ЦУК: Спасен овчар и стотина негови овци, биле заглавени на остров на надојдената Црна Река

Центарот за управување со кризи соопшти дека е спасен овчар кој, заедно со неговите овци, ненадејно се нашол на речен остров, откако реката Црна надошла. „На Единствениот број за итни...