fbpx
Таг: Меѓународен центар за новинари

таг: Меѓународен центар за новинари

Пријавeте се на обуката за „прибанкинг“ – добивате можност за платено практикантство и студиска посета на САД

Сите млади студенти, новинари, членови на граѓанскиот сектор, активисти или ентузијасти ги повикуваме да аплицираат на обуката поврзана со „прибанкинг“ (prebunking) односно разни превентивни стратегии за спречување на ширење на дезинформации. Ова е последната од трите обуки во рамки на програмата „Новинарство за новата генерација“. Најдобрите шестмина учесници од трите работилници ќе имаат можност за едномесечно платено практикантство во еден...

Меѓународниот центар за новинари во поддршка за Фондацијата Метаморфозис

Меѓународниот центар за новинари (ICFJ) изрази поддршка за Фондацијата Метаморфозис по јавните напади против сегашните и поранешни вработени во фондацијата вклучувајќи ги новинарите во порталот Вистиномер. Во своето соопштение, ICFJ ја забележуваат дезинформациската кампања против Метаморфозис, која вклучува лажно претставување на проверката на факти како цензура и обвинувања за нелегални активности од страна на фондацијата. Дополнително, од таму потенцираат дека...

Обука, платено практикантство и можност за студиска посета на САД – пријавeте се

Сите млади студенти, новинари, членови на граѓанскиот сектор, активисти или ентузијасти ги повикуваме да аплицираат на две тридневни работилници за новинарство поврзано со разоткривање дезинформации. Првата обука ќе се одржи од 13 до 15 март во Велес и ќе биде за проверување на факти и дебанкирање дезинформации. Втората обука ќе се одржи во Охрид од 13 до 15 мај и...

Младите на тридневна обука учеа за визуелизација на податоци [галерија]

Во „Јавна соба“ во Скопје од 14 до 16 декември се одржа тридневна обука на тема „Новинарство базирано на податоци и визуелизации на податоци“. На обуката што се спроведе на англиски јазик учествуваа 14 млади лица, првенствено студенти и новинари од целата земја. Обуката ја реализираа Дерек Вилис, предавач на Факултетот по новинарство „Филип Мерил“ при Универзитетот во Мериленд во...

Обука, платено практиканство и можност за студиска посета на САД – остануваат уште 4 дена за пријава

Остануваат уште четири дена за сите заинтересирани млади студенти, новинари, членови на граѓанскиот сектор, активисти или ентузијасти да аплицираат на тродневната работилница за Новинарство базирано на податоци и визуелизации на податоци. Најдобрите шестмина учесници на серијата од три работилници ќе имаат можност за едномесечно платено практиканство во една од трите медиумски организации на Фондацијата Метаморфозис, во текот на следното лето....

Седуммина практиканти го почнаа својот едномесечен ангажман во медиумите на „Метаморфозис“

Седуммина млади практиканти го почнаа својот едномесечен ангажман во медиумите на Фондацијата „Метаморфозис“ (Новинска агенција Мета, Порталб и Вистиномер) од почетокот на месец јули. Иако првично беше предвидено да се ангажираат четворица практиканти, поради големиот интерес и силната конкуренција на младите кои учествуваа на четирите обуки, Фондацијата „Метаморфозис“ реши да ангажира седуммина. Станува збор за најдобрите учесници на серијата од четири...

Младите на тридневна обука во Штип учеа за проверка на факти и борба против дезинформации

Млади лица од Источниот и од Североисточниот регион на земјава беа дел од Програмата за медиумска обука „Дезинформации и проверка на факти“ која се одржа од 24 до 26 мај во Штип. На тридневната обука, во организација на Фондацијата Метаморфозис, заедно со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists – ICFJ), младите имаа можност да стекнат знаења за...

До 22 мај трае пријавувањето на младите за обуката за проверка на факти во Штип

Сите заинтересирани млади лица на возраст до 29 години имаат можност до 22 мај да се пријават за учество во Програмата за медиумска обука „Дезинформации и проверка на факти“, која што ќе се одржи од 24 до 26 мај во Штип. Обуката што ќе се одржи на англиски јазик е отворена за младите од Источниот и Североисточниот регион на...

Младите можат да се пријават на обука за проверка на факти што ќе се одржи месецов во Штип

Фондација Метаморфозис, во партнерство со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists – ICFJ), а со поддршка на Амбасадата на САД во Скопје, го отвора четвртиот повик за учество на заинтересирани млади од Источниот и Североисточниот регион во Програмата за медиумска обука, „Дезинформации и проверка на факти“. Обуката ќе се одржи од 24 до 26 мај 2023 година во...

Во Струмица се одржа тридневна обука, младите учеа новинарство засновано на податоци и визуелизации

Фондацијата Метаморфозис, во соработка со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists – ICFJ) од 26 до 28 април во Струмица ја спроведоа тридневната обука на англиски јазик „Новинарство засновано на податоци и визуелизации“. На обуката учествуваа 11 лица, првенствено студенти и млади новинари, од Вардарскиот и од Југоисточниот регион. Обуката ја водеа тројца новинари, предводени од еминентниот новинар...

Продолжен рокот за учество на обука и можност за патување во САД

Рокот за пријавување за учество на обука за Новинарство засновано на податоци и визуелизации на податоци е продолжен до 24 април. Младите кои ќе се пријават за учество, покрај тоа што ќе ја проследат тридневната обука, ќе имаат можност да поминат еден месец како практиканти во медиумите на Фондацијата Метаморфозис, а двајца од нив ќе заминат на еднонеделна посета...

Младите имаат уште седум дена за пријавување на обуката во Струмица за визуелизација на податоци

Младите од Вардарскиот и Југоисточниот плански регион имаат уште седум дена за пријавување на обуката за Новинарство засновано на податоци и визуелизации на податоци, која што ќе се одржи во Струмица во периодот од 26 до 28 април. Крајниот рок за пријавување е 17 април, а на обуката може да учествуваат сите заинтересирани новинари и млади на возраст до...

Повик до младите од Вардарски и Југоисточен регион за учество на обука за визуелизации на податоци

Фондација Метаморфозис, во партнерство со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists – ICFJ), а со поддршка на Амбасадата на САД во Скопје, го објави третиот повик за учество на млади новинари и сите заинтересирани млади на возраст до 29 години во Програмата за медиумска обука. Апликацијата за третата работилница на тема Новинарство засновано на податоци и визуелизации на...

Дезинформации и проверка на факти – повик за учество на обука, практиканство и студиска посета на САД

Фондација Метаморфозис, во партнерство со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists – ICFJ), а со поддршка на Амбасадата на САД во Скопје, го отвора вториот повик за учество на млади новинари во Програма за медиумска обука, „Дезинформации и проверка на факти“. Преку оваа програма, најдобрите учесници ќе имаат можност за практиканство во медиумите на Метаморфозис: Мета, Порталб или...

Одржана тридневна обука „Новинарство засновано на податоци и визуелизации“

Фондацијата Метаморфозис, во соработка со Меѓународниот центар за новинари (International Center for Journalists - ICFJ) од 8 до 10 февруари ја спроведоа тридневната обука на англиски јазик „Новинарство засновано на податоци и визуелизации“. Во обуката што се одржа во Скопје учествуваа 13 млади лица, првенствено студенти и млади новинари од Скопскиот и од Полошкиот регион. Обуката ја реализираа тројца новинари,...

Остануваат уште пет дена за пријава: Обука за визуелизации на податоци за млади

Остануваат уште пет дена до крајниот рок (09.01.2023 г.) за апликација за учество во обука за Новинарство засновано на податоци и визуелизации на податоци преку која двајцата најдобри учесници ќе имаат можност да заминат на еднонеделна посета во САД. Обучувач ќе биде еминентниот новинар на „Њујорк тајмс“, Роберт Гебелоф, кој воедно предава дата новинарство на Факултетот за новинарство при Универзитетот...

Може да се раскине кој било договор, прашање е цената

Ванковска делумно точно оценила дека раскинувањето на договорите со Бугарија и Грција „е лесно“ и „малку потешко“. Но, нејзината проценка колку лесно или колку тешко се раскинуваат билатералните и...