fbpx
Таг: Македонско еколошко друштво

таг: Македонско еколошко друштво

С. Македонија, Грција и Албанија заеднички ќе се грижат за Преспанско езеро

С. Македонија, Грција и Албанија конечно ја започнуваат заедничката грижа за Преспанското езеро и ќе работат на унапредување на целиот регион. Денеска се одржува иницијалниот состанок на комитетот на управувачкото тело на Преспа парк и на работната група за управување со водите во информативниот центар Пили во Грција крај брегот на малото Преспанско Езеро. Како што информираат од Македонското еколошко...

Отровите ги уништуваат дивите животни, трујачите никој не ги гони

Илегалното труење го уништува биодиверзитетот на Балканот, а само еден отсто од случаите завршуваат на суд, покажува најновата Студија за труење на мршојадците, која ја објави Македонското еколошко друштво (МЕД). Според податоците од документот, илегалната употреба на отровни супстанци во животната средина заради отстранување на „несакани“ животни го осиромашува биодиверзитетот и претставува закана за јавното здравје. Сепак, овие случаи...

Уникатноста и убавината на Осоговските планини објавени на информативни табли во заштитеното подрачје

Македонско еколошко друштво (МЕД), во соработка со Заштитеното подрачје „Осоговски Планини“, на Пониква го искористи Денот на пролетта да ги промовира информативните табли за посетителите со факти за уникатноста и убавините на пределот. Таблите имаат информативен карактер и содржат општи податоци за заштитеното подрачје, неговата геолошка и биолошка разновидност, како и интересни податоци и факти за туристичката понуда во...

Младите мора да ја запознаат природата за да ја засакаат и да знаат како да ја зачуваат

Екологијата мора да стане дел од формалниот образовен систем. Природата треба да се доближи до младите од најмлада возраст за да можат правилно да ја разберат, засакаат и да работат на нејзино зачувување. Едукацијата и позитивниот пример од повозрасните, семејството или активистите се клучни младите луѓе да ги забележат сите аномалии во општеството и околината за да можат да...

Ботаничката градина чува над 150 автохтони растенија, некои се толку ретки што ги има само на едно место

Емова мајчина душичка, скопска мајчина душичка, кошанинова љубичица, галичички каранфил, галичички различник, цвијиќиева качунка, галичичка чувар-куќа, росичка, српска рамонда..... Ова се само дел од ретките и автохтони растенија кои можат да се видат во Ботаничката градина на Природно- математичкиот факултет во Скопје. Многу од нив ги има само на едно место во државата, а некои, покрај тоа што се...

Нова епизода на „Шорткат“ – Црна вдовица живее и во Македонија, во Гази Баба има над илјада желки

Вечерва во 19 часот ќе биде објавена најновата епизода од емисијата за млади „Шорткат“. Во новото издание ги пренесуваме резултатите од истражувањето на Македонското еколошко друштво во кое беа ангажирани млади еколози. Нивните проекти покажаа дека еден од најотровните пајаци во светот, црната вдовица, е присутен и во Македонија. Парк шумата Гази Баба е дом на над илјада желки, а...

Младите еколози на Македонското еколошко друштво за две години направија над 20 научни истражувања

Еден од најотровните пајаци во светот, црната вдовица живее на неколку локации во Македонија. Парк-шумата Гази Баба е дом на над илјада желки, а годинава, за прв пат, кај нас беше откриена и подземната габа Elaphomyces aculeatus, која е на глабалната црвена листа како критично загрозен вид. Во Скопје воздухот е полн со испарливи органски соединенија, а во близина...

МЕД и Пријателите на Шара го поздравуваат усвојувањето на Законот за прогласување на Шар Планина за национален парк

Македонско еколошко друштво (МЕД) и платформата Пријатели на Шара го поздравуваат вчерашното изгласување на Законот за прогласување на Шар Планина за национален парк од страна на Собранието на РСМ, со 66 гласа „за“ на пратениците. „Како поддржувачи на овој долгогодишен процес сакаме да изразиме огромно задоволство и признание на сите вклучени страни во процесот за прогласување на Шар Планина за...

Светски ден на рисот: Дивата мачка плива во Козјак, а шета и на Водно

Балканскиот рис е под сериозна закана за исчезнување, а македонските екологисти напорно работат да се озбезбедат услови за преживување. Помалку од 50 возрасни единки живеат на територијата на С. Македонија, Албанија и Косово, што го става на листата на  Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) со статус на критично загрозено животно. Денеска се одбележува Светскиот ден на рисот, а...

На Балканот за две децении од труење угинале околу 500 мршојадци

Во последните две децении околу 500 мршојадци угинале на Балканот како последица од труење. Сепак, реалните бројки се многу повисоки, бидејќи само 20 отсто од овие случаи се откриваат и документираат. Според Фондацијата за заштита на мршојадци, најмалку 115 мршојадци годишно умираат од труење на Балканот, последица на штетната навика, распространета кај населението и сточарите, за труење на дивите...

Да се јакне брендот Шара и да се развива еко-туризмот, локалното население задоволно што ќе има нов национален парк

Над 80 отсто од жителите на Тетово и Гостивар, како и на 38 села на Шар Планина и сега и во 2016 година сметаат дека планината треба да стане национален парк. Свесноста на населението дека Шара треба да се заштити бележи раст, а особено се однесува на дрвјата, шумите и живиот свет. Жителите од овој регион, над 80 отсто, сметаат...

Млад рис кој живее во резерватот „Јасен“ снимен и обележан со GPS околувратник

Македонското еколошко друштво залови и обележа млад рис кој живее во шумскиот резерват „Јасен“. Рисот, кој го добил името Нони, е првиот балкански рис, што спаѓа во загрозените видови, што ќе биде следен со GPS околувратник надвор од Националниот парк „Маврово“. Македонските еколози велат дека подолго време знаат дека на подрачјето на „Јасен“ има единки на рис, но сега...

Почнаа разговорите за иницијативата за прогласување на заштитено подрачје ,,Малешево”

Во просториите на Општина Берово вчера се одржа состанок за иницијатива на општините Берово и Пехчево за прогласување на заштитено подрачје „Малешево”, на пределот на Малешевски планини и Влаина. На состанокот, покрај претставници од двете општини, присуствувал државниот секретар во Министерство за животна средина и просторно планирање Каја Шукова (МЖСПП) и стручни лица од министерството како и претставници од ПЗП...

Националниот парк Галичица и МЕД учествуваа на зимскиот цензус на водни птици

Нациналниот парк Галичица и оваа година учествуваше на Зимскиот цензус на водни птици, во соработка со Македонското Еколошко Друштво. Активностите на терен во 2021 година започнаа со синхронизирана прекугранична соработка за зимскиот цензус на птици. Од НП Галичица информираат дека во Грција, колегите од SPP работеа заедно со Управувачкото тело на Националниот Парк Преспа и HOS, во Албанија Земјоделскиот факултет...

„Еко Свест“ и МЕД бараат Владата да ги раскине сите концесии за мали хидроцентрали на Шар Планина

Владата да ги прекине сите постапки за доделување концесии за мали хидроелектрани и да ги раскине договорите за доделени концесии за мали хидроелектрани чија изградба сè уште не е започната на територијата на Шар Планина, бараат граѓанските организации „Еко Свест“ и Македонско еколошко друштво (МЕД). Во писмо, упатено до Владата и премиерот Зоран Заев, граѓанските активисти посочуваат дека малите хидроцентрали...

Уништена опрема на Македонското еколошко друштво за мониторинг на балканскиот рис

Несовесни граѓани целосно уништиле кафез – замка на Македонското еколошко друштво (МЕД) која служи за научно-истражувачки цели за следење на балканскиот рис. Опремата, која била лоцирана во месноста Суви Дол, Кичевско, е целосно уништена и не може повторно да се употреби за мониторинг на балканскиот рис, информираат од МЕД. Македонското еколошко друштво долги години спроведува теренски активности за спас...

Балканскиот рис се врати на Галичица

Рисот се врати во Националниот парк „Галичица“. По пауза од неколку децении, повторно е евидентирано присуството на балканскиот рис во „Галичица“, објавија денеска од националниот парк. Досега, животното кое е на листите на згрозени видови се сретнуваше најчесто во Националниот парк „Маврово“, а во земјава се претпоставува дека има уште педесетина единки. Фотографиите од рисот биле направени викендов, веднаш...

Шар Планина не смее да биде заштитена само на хартија, апелираат граѓанските организации

Концесиите за малите хидроелектрани, нелегалната сеча на дрвја, криволовот и насилната урбанизација се меѓу најголемите опасности кои ја демнат Шар Планина. Додека трае процесот за прогласување на дел од планината за национален парк и во очекување на јавните расправи меѓу локалното население, екологистите и институциите, јавноста сè погласно апелира дека заштитата на Шара не смее да остане само на...

Египетските мршојадци летаат за опстанок, на три континенти ќе се трча за нивна поддршка

Под мотото „Птиците го поврзуваат светот“, Македонското еколошко друштво, ги кани сите граѓани на 10 Октомври, Денот на птиците преселници, да истрчаат или отпешачат една милја. Настанот, кој се одржува на три континенти, Европа, Азија и Африка, се организира за подигнување на јавната свест за опасноста во која е опстанокот на мршојадецот, кој, во летниот период може да се...

Почнува јавната кампања за прогласување на Шар Планина за национален парк

Центарот за едукација и развој (ЦЕД) во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) и Програмата за животна средина на ОН (УНЕП) започнуваат со имплементација на јавната кампања за прогласување на Шар Планина за национален парк. „Кампањата на терен ќе се спроведува со директно вклучување, информирање и консултирање на локалното население, приватните бизниси и сите засегнати страни...

Инцидент помеѓу Македонци и Албанци во Скопје, повеќе истрели од огнено оружје

Повеќе истрели од огнено оружје, фрлање со камења и со шишиња, како и вербално и физично насилство се случи вечерва за време на одржувањето на протестот против прифаќањето на...