fbpx
Таг: локалитети

таг: локалитети

Утре бесплатен влез во музеите и на локалитетите по повод Светскиот ден на спомениците и археолошките локалитети

Светскиот ден на спомениците и археолошките локалитети, 18 Април, утре ќе биде одбележан со бесплатен влез во сите национални установи од областа на заштитата на културното наследство, кои ќе бидат отворени во текот на целиот ден, соопшти Министерството за култура. Граѓаните ќе имаат можност да се запознаат со археолошките локалитети и спомениците низ државата. Отворени ќе бидат вратите на националните установи:...

„Њујорк тајмс“ го оцени Охрид како скапоцен камен во Македонија

Најновиот број на „Њујорк тајмс“, преку сторијата на новинарката Елизабет Зах, го споредува Охрид со скапоцен камен, наведувајќи ги најзначајните споменици на македонската историја и култура. Зах ги посетила црквите „Св.Јован Канео“, „Св.Климент“, „Св.Пантелејмон“ на Плаошник, Самоиловата тврдина и други места. Раскажува и за доживувањето при посетата на селото Куратица, каде ги искусила турите кои се нудат за туристите. Во останатиот дел...

Еднодневна едукативна екскурзија за меѓуетничка интеграција во образованието

Ученици од прва до четврта година од охридската гимназија „Св.Климент Охридски“ и од струшката гимназија „Д-р Ибрахим Темо“, во рамките на Проектот за меѓуетничка интеграција во образованието на Министерството за образование и на УСАИД, реализираа еднодневна едукативна екскурзија и посета на туристичките локалитети во Охрид. Целта беше запознавање на заедничкото културно-историско наследство, со кое се презентираме пред светот и преку...

Започна самитот на Г7, италијанската премиерка Џорџа Мелони е на чело

Денес започна овогодишниот самит на групата Г7, во која спаѓаат Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија, Обединето Кралство, САД, како и претставници од Европската Унија, пренесува Гардијан. Самитот ќе се одржи...