fbpx
Таг: Копаоник

таг: Копаоник

За една година изградени се 80 мегавати фотонапонски електрани

Целиот регионот треба да се стреми кон што побрза енергетската транзиција. Ова го истакна Виктор Андонов, соработникот за енергетика во Владата на Република Северна Македонија, на регионалната експертска Конференција за енергетика и клима „Look Up“ која се одржува во Копаоник. На панелот „Обновливи извори реалност или мит" тој потенцирал дека токму оваа европска енергетска криза придонесе за зголемени активности во...

Азески: Балканот да покаже дека може подобро, договорот ЦЕФТА е најголемо промашување

Не смее да се дозволи политичките спорови да влијаат врз бизнисот во Западен Балкан е пораката пренесена од претставниците на Коморскиот инвестициски форум, на Копаоник бизнис-форум 2019 што се одржува од 3 до 6 март. На панел-дискусијата на тема „Западен Балкан-Регионална економска област“ беше истакнато дека регионалната економска соработка е неопходна за да можат компаниите од Западен Балкан да бидат поконкурентни на...

Дигитализација во секоја сфера, заклучок на бизнис-форумот на Копаоник

Потребна е дигитализација во секоја сфера, е генералниот заклучок од бизнис- форумот на Копаоник кој се одржа од 4 до 7 март. „Централни теми на форумот беа дигитализацијата, образованието, креативната економија, развој на науката. Приоритет треба да биде реструктуирањето на јавните претпријатија, а истото се однесува и на оние кои се во државна сопственост“, истакна претседателот на Сојузот на економисти и...

Бизнис-форумот на Копаоник ќе се одржи од 4 до 7 март

Јубилејниот 25. бизнис-форум на Копаоник ќе се одржи од 4 до 7 март во хотелот „Гранд“. До сега присуството на овој форум го потврдиле преку 1.000 учесници, меѓу кои повеќе министри од владата на Србија, гувернерот на Народна банка на Србија, како и српската премиерка Ана Брнабиќ. Од Македонија, за сега е познато учеството на бизнисменот Светозар Јаневски, кој ќе биде...

Азески: Од ЕУ ни треба помош за владеење на правото, корупцијата и за инфраструктурата

„Инфраструктурата останува најголем приоритет, бидејќи таа е основа на сите приказни околу регионалниот развој и пораст, а ние на тој план многу малку имаме направено. Најмногу имаме направено на планот на автопатиштата, најмалку за инфраструктурата на железницата, а и гасификацијата мора да остане голем приоритет,“ изјави претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески, на бизнис-форумот на Копаоник. Според него, друга...

Свилановиќ: Крајно време е Балканот да ги препознае пораките од ЕУ

„Крајно време е Западен Балкан да ги препознае пораките од ЕУ и да тргне напред преку регионалната соработка“, изјави Горан Свилановиќ, генерален секретар на Советот за регионална соработка (РСС), меѓувладино тело на земјите од Процесот за соработка во Југоисточна Европа, од кој дел е и Македонија. Тој ја модерираше панел-дискусијата што се одржа првиот ден од познатиот бизнис-форум „Копаоник 2017“, на кој, како...

Бизнис-форумот на Копаоник ќе се одржи од 7 до 9 март, ќе има и претставници од Македонија

Традиционалниот бизнис-форум на Копаоник, годинава ќе се одржи од 7 до 9 март и на него ќе учествуваат повеќе од 1.000 учесници, високи државни функционери и влијателни бизнис-лидери, кои ќе ја разгледуваат програмата за реформи, не само во Србија, туку и во регионот. На првиот ден на форумот, говорник ќе биде и претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, кој ќе...

Се одржа тридневна обука за „Борба против дезинформации и проверка на факти“

Десетина млади лица од Југозападниот и Пелагонискиот регион учествуваа на тридневна обука за борба против дезинформации и проверка на факти која се одржа во Струга од 22 до 24...