Потребна е дигитализација во секоја сфера, е генералниот заклучок од бизнис- форумот на Копаоник кој се одржа од 4 до 7 март.

„Централни теми на форумот беа дигитализацијата, образованието, креативната економија, развој на науката. Приоритет треба да биде реструктуирањето на јавните претпријатија, а истото се однесува и на оние кои се во државна сопственост“, истакна претседателот на Сојузот на економисти и претседател на програмскиот одбор на овој форум, Александар Влаховиќ.

На Форумот учествуваа повеќе од 1.200 учесници во рамките на 22 панели, три пленарни седници, шест специјални настани и три засебни обраќања до присутните.

Претставник од Македонија на годинашниот форум беше македонскиот бизнисмен, мнозинскиот сопственик на М6 „Инвесмент груп“ и претседател на Управниот одбор на винарницата „Тиквеш“, Светозар Јаневски, кој говореше на тема „Западен Балкан – предизвици: Регионална економска област“.