fbpx
Таг: Иван Чорбев

таг: Иван Чорбев

Порано само читавме онлајн, сега животот го мигрираме онлајн

Правете бекап на дигиталните податоци, бидејќи ако чувате сè на лаптоп и ако случајно се оштети некој диск, ќе изгубите сè. Лозинките што ги креирате да бидат доволно долги и силни. На Инстаграм не постирајте во живо каде сте, бидејќи со Geospy лесно ќе ве лоцираат. Не одговaрајте на мејлови или пораки од некоe случајно избрано корисничко име. Ова се...

„Сајбер шејк“ дебата: Со растот на моќта на компјутерите, дипфејк ќе стане секојдневие

Дипфејк ќе стане секојдневние. Со раст на моќта на компјутерите и на вештачката интелигенција, алгоритмите се усовршуваат. Потребни се кампањи со кои ќе се едуцира населението да внимава кога консумира вести, а во училиштата е потребна медиумска писменост. Ова се некои од главните заклучоци од денешната дискусија на темата на „Сајбер шејк“ настанот – дискусија за млади „Дипфејк или реалност“,...

Наместо со уплатници во банка, услугите на УКИМ студентите ќе ги плаќаат онлајн

Екипа од професори и асистенти на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ направија систем со кој се овозможува студентите да ги плаќаат услугите на факултетите онлајн, наместо со уплaтници во банка, како што беше досега. Ова функционира засега на само пет факултети при УКИМ, но допрвo ќе следуваат обуки за вработените во студентски прашања, кои ќе учат како треба да работат...

Боро Јакимовски е избран за нов декан на ФИНКИ

Професор д-р Боро Јакимовски од Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство, е избран за нов декан на оваа високообразовна институција. Досега, два мандати по ред на позицијата беше проф. д-р Иван Чорбев. „Фокусот во мојата работа ќе биде најмногу на унапредување на условите на факултетот. Ќе работам на тоа да се обезбедат просторни услови, како што доликува на најголемиот...

Студентите ќе бидат под строг надзор за време на онлајн полагањето испити на ФИНКИ

Студентите во државата повеќе од два месеци следат настава онлајн. Во овој период се прават подготовки за колоквиумската недела, а факултетските раководства и професорите се подготвуваат за полагање испити на далечина, онаму каде што природата на студиите го дозволува тоа. Се чини дека најподготвен за овој подвиг очекувано е Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ), кој освен...

Студенти на ФИНКИ и на ФФК засадија дрва на УКИМ

Студенти од Факултетот за физичка култура и на ФИНКИ заедно со нивните декани, Вујица Живковиќ и Иван Чорбев, во дворот на кампусот на Универзитот „Свети Кирил и Методиј“ засадија дрвја откако претходно преставници од „Студентски пленум“ го блокираа влезот на ректоратот. - Јас сум декан неколку месеци и не знам детали, но можам да ви кажам дека целата процедура за...

Спортските терени на основните училишта во Куманово се „за жалење“, не се приоритет за институциите

Спортските терени во некои основни училишта во Куманово се во лоша состојба, без услови, а во неколку училишта има недостаток на простор и спортска опрема. Учениците бараат подобри услови,...