fbpx
Таг: имиња на улици

таг: имиња на улици

Порталб: Иницијатива за промена на имињата на улиците во Тетово и постапката низ која ќе се одвива процесот

Започнаа првите активности на јавната расправа за промена на имињата на улици, училишта и јавни установи во Тетово, иницијатива која се спроведува во соработка меѓу Академското здружение на Албанците за уметност и наука и Општина Тетово. И покрај тоа што во минатото имало обиди да за вакви измени, тие или биле неуспешни или не се одело до крај. Касами...

Недостатокот на интероперабилност помеѓу институциите во РСМ им зема на граѓаните по 300 денари [инфографик]

И покрај тоа што во Северна Македонија постои Платформа за интероперабилност или интерконекција, според која државните органи, институциите и деловните компании треба да разменуваат податоци меѓу нив, тоа во пракса функционира делумно. Менувањето на имињата на улиците, со неажурирањето на регистрите им предизвикува дополнителни главоболки на граѓаните, при што се изложени на управни процедури и мораат да талкаат помеѓу...

ВМРО-ДПМНЕ повторно сака промена на имиња на улиците: Од „Ленинова“ во „Аминта III“, од „Блаже Конески“ во „ВМРО“

ВМРО-ДПМНЕ на денешната седница на Советот на град Скопје побара повторно да се променат имињата на улиците, булеварите и мостовите во главниот град. Ваквиот предлог беше ставен на седницата од страна на советничката Марија Андоновска од ВМРО-ДПМНЕ, а советниците со 24 гласови „ЗА“ од ВМРО-ДПМНЕ, Левица и Алијанса за Албанците прифатија оваа точка да се стави на дневен ред...

Советот на град Скопје ја усвои одлуката за промена на имињата на улиците, опозицијата најавува судска разврска

Листата на имиња на улици, мостови и плоштади на подрачјето на Град Скопје вчера беше усвоена од мнозинството во Советот на град Скопје, на што опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ жестоко се спротивстави и најави дека по судски пат ќе ја укинува донесената одлука на градските советници. На вчерашната седница се расправаше за имињата на 485 улици на територијата на главниот град....

Град Скопје: името на Данило Коцевски е дел од новата листа на предложени имиња на улици и објекти

Град Скопје се огласи со реакција на пишувањата во некои медиуми што го пренесуваат ставот на Огнен Коцевски, околу наводното недоволно почитување на ликот и делото на неговиот татко, Данило Коцевски. Градската управа посочува дека името на истакнатиот книжевник и хроничар на Скопје е дел од новата листа предложени личности и настани во врска со именувањата на улици, плоштади,...

ЕУ ги повика социјалните мрежи да ги означуваат содржините генерирани од вештачка интелигенција

Компаниите за социјални медиуми, вклучувајќи ги и Гугл и Фејсбук, беа повикани од ЕУ „веднаш“ да започнат со етикетирање на содржините и фотографиите генерирани од вештачка интелигенција, како дел...