fbpx
Таг: ДСД Скопје

таг: ДСД Скопје

Со куфер во рака до 14-ти кат: Не работи ниту еден лифт во студентскиот дом „Гоце Делчев“

Станарите сместени во студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје дневно искачуваат стотици скалила за да стигнат до своите соби. Сите осум лифта во четирите згради од овој дом се исклучени и надвор од употреба, што ја нарушува секојдневната рутина на студентите, предизвикувајќи им фрустрации и непријатности. Студентите алармираат лифтовите да бидат пуштени во функција што поскоро за да можат...

ФОТОВЕСТ: Студентот Стојановски конечно има пристап до мензата, се изгради пристапна рампа во студентскиот дом „Стив Наумов“

Неколку месеци по барањата упатени од студентот Дарко Стојановски и неколку дена откако Мета.мк објави за проблемот со непристапната менза, студентскиот дом „Стив Наумов“ конечно доби пристапна рампа, со која се овозможува еднаков пристап за сите студенти до мензата. За непристапноста до мензата прв алармираше Стојановски, студент во втора година на Филозофскиот факултет и корисник на инвалидска количка, затоа што...

Без пристапна рампа до мензата во „Стив Наумов“, Дарко Стојановски беше приморан да јаде сам во соба

„Во периодот кога беше ладно и кога врнеше, среде дожд чекав пред менза додека вработените отидат да ми стават за јадење и се вратат. Доколку имаше рампа, би влегол и би јадел внатре во мензата“. Вака раскажува студентот Дарко Стојановски од Ржаничино, зборувајќи за предизвиците со кои се соочува за време на престојот во студентскиот дом „Стив Наумов“ во...

Студентите сместени во државните студентски домови може да аплицираат за Студентска картичка

Студентите кои се сместени во еден од државните студентски домови што се под раководство на Државниот студентски дом „Скопје“ (ДСД „Скопје“) може да аплицираат за Студентска картичка која ќе има повеќе намени. Како што информираа од ДСД „Скопје“, потребно е студентите да регистрираат профил на интернет-страницата на домот за да креираат нови договори за сместување, со што автоматски се креира...

Мета факт: Дигитализацијата при вселување во студентските домови во Скопје не функционира

Студентски дом Гоце Делчев
Во мај годинава, Државниот студентски дом – Скопје најави дека упишувањето во државните студентски домови на почетокот на академската година ќе се дигитализира, со што ќе се стави крај на чекањето во долги редици и обемната документација при вселувањето. Сепак, најавената дигитализација не профункционира на почетокот на академската 2022/2023 година, а долгите редици од студенти пред студентскиот дом „Гоце...

Како да поднесете приговор на резултатите од конкурсот за сместување во студентските домови

Студентски дом Гоце Делчев
Министерството за образование и наука денеска ги објави резултатите од конкурсот за сместување во државните студентски домови за студентите од втора и повисоките години на студии. Студентите кои се наоѓаат на објавените листи можат да се вселат во студентските домови по потпишување на договор со домот во кој се примени, најдоцна десет дена од денот на објавата на резултатите. Студентите кои...

Унифицирана студентска картичка: Се дигитализира постапката на вселување во студентските домови во Скопје

Студентски дом Гоце Делчев
Чекањето во долги редици со часови и обемната документација при вселување во студентските домови за студентите во Скопје станува минато. Постапката при упис во домовите се дигитализира и веќе од следната академска година вселувањето ќе се одвива побрзо и полесно, информираа од Државниот студентски дом – Скопје (ДСД- Скопје). Студентите на денот на вселување повеќе нема да носат хартиени документи...

Министерството за образование и Државниот студентски центар во несогласување околу повртатот на средства за студентите

Студентите кои уплатија за сместување и исхрана во државните студентски домови за месец март минатата година, кога домовите беа затворени заради пристигнувањето на корона вирусот во државата, сè уште не ги добиле назад уплатените средства. Според одлуката која во април ја донесе управниот одбор на Државниот студентски дом „Скопје“, студентите кои имаа легло беа ослободени од плаќање партиципација за...

На вебинар за „сајбер чистка“ ќе дознаете како да се брише „дигиталната прашина“

Живееме во време кога да се одржува сајбер хигиена е исто како да се одржува лична хигиена. Taa мора редовно да се одржува, а веќе кога ќе премине во...