fbpx
Таг: домашни гости

таг: домашни гости

ССКМ издава меѓународен сертификат „Знак за безбеден туризам“ за сигурност на домашните и на странските туристи

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССКМ) во соработка со Министерството за економија, со цел да се гарантираат безбедни услови за престој и за користење на услуги во угостителските објекти, хотелите, мотелите, автокамповите, издава меѓународно признат сертификат за безбедност „Safety Travel Stamp“ односно „Знак за безбеден туризам“. Како што соопштија од ССКМ, со овој сертификат се потврдува дека објектите...

Ковид-19 доведе до намалување на бројот на туристи од 47,9 отсто во првите четири месеци

Туристичкиот сектор, како еден од првите кои се најдоа на удар на корона кризата, веќе евидентира негативни резултати. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), вкупниот број на туристи во април годинава, во однос на истиот месец лани, е намален за 99,1 отсто, а на ноќевањата за 97,2 отсто. При тоа, бројот на домашните туристи во април, во споредба...

Зголемен бројот на туристи во јануари за 13,3 проценти во однос на лани

Бројот на туристите во јануари годинава изнесувал 43.220 и во однос на истиот месец лани, тој е зголемен за 13,3 проценти, објави Државен завод за статистика. Бројот на ноќевања истиот месец изнесувал 87.894 денари и во однос на лани има зголемување од 11,7 проценти. Во истиот период бројот на домашните туристи е зголемен за 10,3 проценти, а бројот на странските туристи е...

Во првите десет месеци бројот на туристи е зголемен за пет проценти во однос на лани

Во првите десет месеци годинава во однос истиот период лани, бројот на туристите е зголемен за пет проценти и тоа кај домашните туристи има зголемување за 5,3 проценти, а кај странските за 4,8 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во истиот период ноќевањата се зголемени за 2,7 проценти и тоа кај домашните туристи има зголемување за 3,7 проценти,...

Бројот на туристи во првите девет месеци е зголемен за 4,3 проценти во однос на лани

Во првите девет месеци од годината, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 4,3 проценти, и тоа кај домашните туристи има зголемување за 4,8 проценти, а кај странските има зголемување за 4 проценти, објави Државниот завод за статистика. Во истиот период, бројот на ноќевањата е зголемен за 2,3 проценти, и тоа кај домашните туристи...

Франција се помалку ја посетуваат странски туристи

Бројот на странски туристи во Франција значително се намалил во вториот квартал од годината, покажуваат најновите податоци кои ги објави француската влада. Како причина за тоа се наведуваат протестите, штрајковите и лошите временски услови. Бројот на ноќевања на странски туристи во периодот од април до јуни се намалил за 8,5 проценти во однос на истиот период лани. Забележан е пад од 2,9...

Бројот на туристи во првите шест месеци зголемен во однос на истиот период лани

Во првите шест месеци од годината во однос на истиот период лани, бројот на туристите е зголемен за 8,6 проценти и тоа кај домашните туристи има зголемување за 10,2 проценти, а кај странските има зголемување за 7,9 проценти, објави Државниот завод за статистика. Во истиот период, бројот на ноќевањата е зголемен за 8,5 проценти и тоа кај домашните туристи има...

Бројот на туристи до мај поголем за 11,1 отсто во однос на истиот период лани

Во првите пет месеци од годината бројот на туристи е зголемен за 11,1 отсто во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Кај домашните туристи има зголемување за 12,5 проценти, а кај странските има зголемување за 10,4 проценти. Во овој период, во споредба со истиот период лани, бројот на ноќевањата е зголемен за 12,2 проценти и тоа кај домашните туристи...

Европскиот предлог за отстранување на бугарското вето е достапен и на македонски јазик на владиниот сајт

Владата на РСМ попладнево го објави и на македонски јазик европскиот предлог, изработен за време на француското претседателство со ЕУ, за отстранување на ветото од Бугарија за почетокот на...