Tajmlajn: Si u ndërrua pushteti në Maqedoni?

Tre vitet e krizës për qytetarët e Maqedonisë ishin të vështira, të rënda dhe me stres. Kriza nuk ishte vetëm politike, ajo kaloi edhe në krizë ekonomike, sociale, morale dhe etike. Kishte sërë protestash dhe kundër- protestash, gjykime dhe kundër- gjykime, hetime dhe kundër- hetime. U firmos Marrëveshja e Përzhinës e më pas edhe Përzhino 2. Kishte zgjedhje, por edhe zgjedhje të anuluara, u paraqitën materiale të përgjuara, por edhe akuza se ato janë të “ngjitura, të prera dhe të montuara”. Populli u nda në patriotë dhe tradhtarë, e këtë kjo e mbështjellë me akuza të ndërsjella, lajme të rreme dhe propagandë të madhe.

Ndryshimet filluan me zgjidhim qytetar që në rrugën e përçuan studentët që organizuan tre protesta masovike ndërsa vazhduan përmes “bombave”, formimin e PSP-së dhe hetimet e saj që prezantuan tre prokuroret.

Falja e firmosur nga presidenti Gjorge Ivanov solli protesta tremujore ku u formua “Revolucioni laraman”. Zgjedhjet e parakohshme parlamentare u anuluan dy herë ndërsa emërimi i kryetarin të Kuvendit e përcolli hyrja brutale në Kuvend, ku u lënduan disa deputetë, qytetarë dhe gazetarë. Pas disa vizitave të ndërmjetësve të huaj, Ivanov megjithatë në fund ia dorëzoi mandatin Zoran Zaevit ku si pasojë erdhi deri në përzgjedhjen e Qeverisë. Pas 11 viteve, përfaqësuesit e VMRO DPMNE-s u ulën në kolltukët opozitare ndërsa LSDM hyri në pushtet në krye me kryeministrin Zaev.