fbpx
Tags OJQ

Tag: OJQ

Analiza krahasuese: Pjesëmarrja e qytetarëve në Ballkanin Perëndimor

Në kuadër të projektit Rrjetëzimi i OJQ-ve për një demokraci më të mirë lokale në Ballkan, financuar nga Agjencia Suedeze për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe Zhvillim (SIDA), dhe zbatuar nga Rrjeti Ballkanik i Zhvillimit të Shoqërisë Civile (BCSDN), janë bërë tre studime krahasuese që shqyrtojnë nivelin e pjesëmarrjes së qytetarëve në vendimmarrje në nivel lokal brenda vendeve të Ballkanit Perëndimor....

Duke parĂ« pĂ«rpara dhe duke parĂ« prapa – PĂ«rvoja e bashkĂ«punimit dhe rrjetĂ«zimit tĂ« OJQ-ve rajonale nĂ« Ballkanin PerĂ«ndimor

Rrjetëzimi i OJQ-ve rajonale në Ballkan është bërë një përpjekje gjithnjë e më sfiduese për shumicën e organizatave të përfshira në nisma rajonale që nxisin të drejtat e njeriut, demokracinë, qeverisjen e mirë, sundimin e ligjit, pajtimin ose zhvillimin socio-ekonomik. Mund të vërehen të paktën tre arsye për këtë situatë të palakmueshme me të cilën përballen rrjetet rajonale formale...

Ivanov nga Budapesti godet OJQ-të në Maqedoni

PatjetĂ«r tĂ« pĂ«rforcohet kontrolli dhe transparenca nĂ« financimin e punĂ«s sĂ« OJQ-ve, patjetĂ«r tĂ« hiqen tĂ« gjitha dyshimet dhe tĂ« bĂ«het dallimi mes organizatave qĂ« me tĂ« vĂ«rtetĂ« punojnĂ« nĂ« interes tĂ« popullit dhe ata qĂ« fshihen pas emrit OJQ. KĂ«tĂ« e deklaroi presidenti i shtetit, Gjorgje Ivanov nĂ« njĂ« pjesĂ« tĂ« intervistĂ«s pĂ«r gazetĂ«n hungareze “Maxhar Hirlap” (Magyar Hirlap),...

SOS: NGO, GONGO apo PONGO e paregjistruar?

“Stop operacioni Soros” (SOS), qĂ« u prezantua mĂ« 17 janar tĂ« kĂ«tij viti, anĂ«tarĂ«t e tĂ« cilĂ«s janĂ« historiani Nikola SĂ«rbov, i cili shpesh Ă«shtĂ« mysafir nĂ« disa media si “analist politik” dhe gazetarĂ«t Cvetin Çilimanov dhe Nenad Mirçevski, tĂ« cilĂ«t janĂ« tĂ« njohur nĂ«pĂ«r media. Nga njĂ« televizioni nacional, pĂ«r shembull, kĂ«ta tĂ« tre ishin tĂ« kualifikuar si...

Demante dhe paralajmërime për padi nga organizata joqeveritare dhe civile për shpifjet e SOS

Disa organizata joqeveritare dhe civile sot kanĂ« dĂ«rguar demante ku kanĂ« kĂ«rkuar qĂ« tĂ« kĂ«rkojnĂ« falje Cvetin Çilimanov dhe Nikola SĂ«rbov, tĂ« cilĂ«t nĂ« konferencĂ«n e shtypit “Stop Operacioni Soros (SOS) i kanĂ« akuzuar se “kanĂ« punuar kundĂ«r interesave shtetĂ«rore dhe demokratike tĂ« MaqedonisĂ«, pĂ«rmes pĂ«rpjekjeve pĂ«r ndikim nĂ« zgjedhjet e parakohshme parlamentare”. KĂ«to organizata theksojnĂ« se informacionet qĂ« Çilimanov...

Shilegov: Me urdhër të DSK-së po kontrollohet puna e 22 OJQ-ve dhe 42 personave kritikues të pushtetit

ZĂ«dhĂ«nĂ«si i LSDM-sĂ« dhe deputeti i Kuvendit, Petre Shilegov sot deklaroi se sipas informacioneve me tĂ« cilat posedojnĂ«, pas nismĂ«s sĂ« drejtorit aktual tĂ« DSK-sĂ« dhe ish drejtorit tĂ« DrejtorisĂ« pĂ«r kundĂ«rzbulim financiar, Vladimir Atanasovski, Komisioni shtetĂ«ror pĂ«r pengimin e korrupsionit ka kĂ«rkuar kontroll mbi 22 organizata joqeveritare. “Drejtoria pĂ«r kundĂ«rzbulim financiar, sipas informacioneve, ka hapur kontrolle pĂ«r 22 OJQ....

Gruevski zbulon ilaç për Sorosin, pushon në mënyrë aktive dhe e lexon Trampin

NĂ« “mega- intervistĂ«n” e fundvitit pĂ«r edicionin elektronik tĂ« javores “Republika”, lideri i VMRO DPMNE-sĂ« Nikolla Gruevski, hapĂ«sirĂ« shumĂ« tĂ« madh ndau pĂ«r ballafaqimin me “Xhorxh Sorosin dhe tĂ« gjitha milionat qĂ« i derdh nĂ« Maqedoni” dhe me “gazetarĂ«t e korruptuar, pronarĂ« tĂ« mediave, profesorĂ«, intelektualĂ«, analistĂ«, aktivistĂ«, tĂ« udhĂ«hequr nga protestues profesional”. “Po tĂ« mos ishte Sorosi me rrjetĂ«n...

Avokati i popullit Memeti konfirmon se brutaliteti policor është në rritje

Brutaliteti policor nĂ« Maqedoni Ă«shtĂ« nĂ« rritje dhe nuk ekzistojnĂ« hetime efektive- deklaroi sot avokati i popullit Ixhet Memeti, nĂ« bazĂ« tĂ« informacioneve tĂ« grumbulluara pĂ«r vitin 2016. Duke folur nĂ« konferencĂ«n e Komitetit tĂ« Helsinkit pĂ«r tĂ« drejtat e njeriut, Memeti tha se zyra e avokatit tĂ« popullit lidhur me rastin “Lagja e Trimave” ka ngritur pesĂ« kallĂ«zime penale...

“Metamorfozis” shpall konkurs pĂ«r grante tĂ« vogla nĂ« kuadĂ«r tĂ« projektit “Action SEE”

Fondacioni pĂ«r Internet dhe ShoqĂ«ri “Metamorfozis” nĂ«pĂ«rmjet projektit “Action SEE” ka shpallur kĂ«rkesa pĂ«r aplikime pĂ«r sigurimin e mbĂ«shtetjes sĂ« organizatave qytetare dhe promovimin e sundimit tĂ« drejtĂ«s dhe qeverisjes sĂ« mirĂ«, nĂ«pĂ«rmjet ndarjes sĂ« 25 deri 30 grante tĂ« vogla pĂ«r organizata qytetare nga Maqedonia, Serbia, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, ShqipĂ«ria dhe Kosova. Do tĂ« ndahen dy...

Drejtori i ri i AKE është Vlladimir Ristevski.

Organizata “ShoqĂ«ri e hapur” Ă«shtĂ« e padĂ«shiruar nĂ« Rusi Prokuroria ruse sot konfirmoi se Fondacioni “ShoqĂ«ri e hapur” i Xhorxh Sorosit dhe Fondacioni “OSI Asistents” nuk janĂ« tĂ« dĂ«shiruar nĂ« Rus sepse ato paraqesin kĂ«rcĂ«nim pĂ«r rendin kushtetues tĂ« RusisĂ«. ZĂ«dhĂ«nĂ«sja e prokurorisĂ«, Marina Gridnjeva, deklaroi se vendimi Ă«shtĂ« miratuar nĂ« bazĂ« tĂ« kĂ«rkesĂ«s sĂ« KĂ«shillit tĂ« federatĂ«s nga korriku i...

OJQ-të: Paralajmërimet e Gruevskit për regjistrimin e popullatës janë joserioze

Pothuajse 46 shoqata joqeveritare kanĂ« nĂ«nshkruar njĂ« reagim nĂ« tĂ« cilĂ«n kundĂ«rshtohet ideja e hedhur nga kryeministĂ«r Nikolla Gruevski pĂ«r tĂ« bĂ«rĂ« regjistrimin e popullsisĂ«. NĂ« reagimin thuhet se qeveria VMRO-DPMNE dhe BDI nuk ka kredibilitet pĂ«r tĂ« organizuar regjistrimin e popullsisĂ«. “Ne si organizata qytetare dhe aktivistĂ« tĂ« cilĂ«t bĂ«jmĂ« pĂ«rpjekje dhe lobojmĂ« pĂ«r zbatimin e regjistrimit tĂ« drejtĂ«,...

Rreth 60 OJQ kanë dërguar reagim me shkrim deri tek komuniteti ndërkombëtarë

Me rastin e negociatave tĂ« nesĂ«rme nĂ« Bruksel dhe deklaratĂ«n e fundit tĂ« komisarit Johanes Han, 61 OJQ dĂ«rguan reagim me shkrim deri tek komuniteti ndĂ«rkombĂ«tarĂ«, ku pĂ«rkujtojnĂ« linjat e kuqe deri tek tĂ« cilat mund tĂ« shkohet nĂ« kĂ«to bisedime. “NĂ« letĂ«r pĂ«rkujtojmĂ« deklaratĂ«n e fundit tĂ« komisarit Johanes Han, tĂ« cilĂ«n e konsiderojmĂ« si jo- parimore dhe jo-...

“BombĂ«” e re para QeverisĂ«

“Bomba” e 37 sot do tĂ« “shpĂ«rthej” para QeverisĂ«. Sipas informacioneve jozyrtare “bomba” ka tĂ« bĂ«jĂ« me organizata joqeveritare. Konferenca pĂ«r shtyp do tĂ« mbahet sot nĂ« ora 14. “BombĂ«n” e re e paralajmĂ«roi zĂ«dhĂ«nĂ«si i partisĂ« Petre Shilegov, nĂ« profilin e tij nĂ« “Facebook”.

OJQ: Gjuha e urrejtjes në vend të lirisë së të shprehurit

NĂ« Maqedoni nĂ« vend tĂ« lirisĂ« sĂ« shprehjes ekziston fjalori i urrejtjes, thonĂ« organizatat joqeveritare, qĂ« sot nĂ« TetovĂ« ishin pjesĂ« e debatit me titull “Liria e shprehjes”. Ofendimet dhe shpifjet qĂ« i pĂ«rjetojnĂ« kategoritĂ« e ndryshme tĂ« qytetarĂ«ve, rrallĂ« marrin epilog gjyqĂ«sorĂ«, theksoi aktivisti civil, Bekim Asani. “Kjo gjuhĂ« e urrejtjes ka pĂ«rhapje tĂ« madhe nĂ« TetovĂ«. Duke pasur parasysh...

Analiza e OJQ “InfoqendrĂ«s” : RTM- makineri propaganduese e pushtetit

OJQ “Infoqendra” nĂ« suazat e programit tĂ« saj pĂ«r monitorim tĂ« vazhdueshĂ«m tĂ« mediumeve nĂ« bashkĂ«punim me QendrĂ«n pĂ«r Zhvillimin e Mediumeve,  pĂ«rpiloi analizĂ« pĂ«r informimin e servisit publik radiodifuzi  pĂ«r rastin  e Kezharovskit, pĂ«r grevĂ«n e SAShK- ut dhe pĂ«r padinĂ« penale  ndaj liderit tĂ« LSDM-sĂ«, Zoran Zaev. . “NĂ« periudhĂ«n prej 15 deri 21 janar tĂ« vitit 2015-tĂ«,...

Shoqata civile botĂ«rore nisĂ«n “Internet Forumi Social”

Shoqëria civile fillon Forum Social Internet Një grup shoqatash civile nga e gjithë bota ka shpallur një Forum Social Internet, për t`I bashkuar dhe për t`I artikuluar perspektivat nga e para (nga poshtë lart) për internetin si e duam. Duke u inspiruar nga Forumi Social Botëror, the thirrjen e qartë të tij , Një tjetër Botë është e mundur,...