Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), по вчерашниот разговор во информативната емисија на „Сител“ во 19 часот, изрази сериозна загриженост поради непрофесионалното однесување на главниот и одговорен уредник, Драган Павловиќ – Латас, и непристојниот и несоодветен третман кон гостинот Зоран Заев.

Од Советот за етика во медиумите велат дека служењето со дискриминаторен речник, потценувачкиот и арогантен пристап, како и дискредитирањето на соговорникот значи еклатантно кршење на етиката во информирањето на јавноста и злоупотреба на функцијата новинар, уредник и домаќин во интервју или емисија.

„Фундаментална цел во работењето на медиумот е да ѝ служи на јавноста и да покренува прашања од јавен интерес низ факти, гледишта и коментари, а неоправданите шпекулации и гласини не треба да бидат претставени како факти. Служењето со непроверени информации и шпекулации ја водат јавноста во заблуда, може да создадат конфузија и до неконтролирани последици во однесувањето на поединци или групи. Медиумот истовремено ја сноси и одговорноста да му дозволи на соговорникот да ги искаже својот став и размислувања по одредени или поставени прашања“, реагираат од Советот.

Членовите го повикаа на соработка уредништвото на „Сител“, кое, како што велат, има крајна одговорност за тоа што се објавува и за придржување на стандардите на етичкото новинарство, за да се стекне и да се одржува доверба на јавноста во информирањето.

Исто така, членовите на Советот апелираат до граѓаните да ги пријавуваат сите случаи за кои сметаат дека има кршење на етичките стндарди.