Одговорните лица во националните телевизии, ниту ја потврдуваат ниту категорично ја демантираат информацијата дека ги бојкотираат настаните во организација на владата и министерствата. Во телефонската комуникација со неколку директори и уредници на национални телевизии, Мета не доби конкретен одговор на прашањата дали се случува ваков организиран бојкот на владините настани, и ако да, од кои причини се прави тоа.

Директорот и главен уредник на „Телма“, Атанас Кировски, во телефонски разговор не сакаше да коментира, туку само кратко ни рече „Немам ништо што да кажам на таа тема“.

Сличен краток одговор добивме и од директорот на „Канал 5“ Иван Мирчевски, кој преку смс порака само напиша „бог да чува“.

Од друга страна, пак, главниот и одговорен уредник на „Алсат-М“, Адмир Ќосе, вели дека не постои таков бојкот. На прашањето дали „Алсат-М“ ги бојкотира прес-конференциите на Владата и зошто, Адмир Ќосе, преку кратка смс порака накратко одговори „Не, слободно гледајте ги вестите и емисиите“.

И вицепремиерот за европски интеграции Бујар Османи и директорот на Агенцијата за аудио и аудио-визуелни услуги Зоран Трајчевски денеска одговарајќи на новинарско прашање посочија дека медиумите имаат право да одлучат како ќе известуваат.

– Се надеваме на добра соработка, особено во овој предизборен период, кога граѓаните сакаат да ги видат ставовите на сите учесници во овој политички натпревар за да можат да донесат соодветна одлука – рече Османи.

Трајчевски, пак, посочи дека ААВМУ „не може да биде уредник на било кој медиум“ и не смее да се меша во уредувачката политика.

– Медиумите треба да го намалат влијанието на владините функционери, бидејќи сведоци сме дека последниве денови има зголемен број на активности, а голем дел од нив немаат суштина, туку се пара-настани, кои се креираат само за да бидат присутни во медиумите. И медиумите сами оценуваат што од тоа е вистински настан и за што да ги информираат граѓаните – вели Трајчевски.

foom-logo-disklejmer

Текстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведува Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.

Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.