Фото: Суад Бајрами, Порталб.мк

Полицискиот час да почнува од 23 часот до 5 часот наредниот ден, а угостителските објекти за работа со посетители/гости во отворениот дел односно, само летни тераси, градини, но не и во затворениот дел од објектот да работат до 22:30 часот, овие предлози од Министерството за здравство денеска ги разгледуваше и ги подржа Главниот координативен кризен штаб.

Наведените предлог-мерки на Министерството за здравство ќе се разгледуваат на следната владина седница и доколку се усвојат, би биле со важност од 5 мај 2021 година (среда).

Министерството за внатрешни работи денеска соопшти дека синоќа од 21.00 часот (2 мај) до 5 часот (3 мај) 49 лица не ја почитувале забраната за движење т.е полицискиот час.

Во моментов, според последната одлука на Владата, полицискиот час почнува од 21 часот, а угостителските објекти се работат до 20:30 часот.

Поради празниците, полицискиот час не важеше во саботата кога верниците го прославуваа Велигден во верските објекти, а нема да важи ни за Рамазан Бајрам, вечерта на 12 мај.