Од денеска до 27 јули, во Охрид, се одржува традиционалната манифестација „Научна и уметничка визита“, во организација на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ).

Во Куќата на Уранија, местото каде и е формирана МАНУ, денеска и утре ќе се одржи лингвистичката работилница, со предавање на професор Јан Соколовски од Полска кој е член на МАНУ надвор од работниот состав.

За 13 јули. закажана е филигранската изложба на Мирјана Николовска.

На 16 јули предавање ќе има академик Милан Ѓурчинов на тема „Поетика и етика – Владо Малески и неговите книжевно-критички аманети“.

На 20 јули ќе се одржи дебата „МАНУ и македонската наука и уметност“.

На 23 јули предавање ќе има академик Цветан Грозданов на тема „Фрескоживописот на „Света Софија Охридска“ во светлината на најновите проучувања во светот“.

Последниот настан од оваа визита е на 27 јули. Предавање тогаш ќе има академик Иван Катарџиев на тема „Сталин, културната автономија на Пиринска Македонија и патот на студентите од Пирин до Скопје“.