Јавното претпријатие за јавен превоз „Тетово транспорт“ функционира само на хартија

Јавното претпријатие за јавен превоз „Тетово транспорт“, функционира само на хартија. Ова претпријатие се формираше пред една година за, како што посочија општинските власти, да се намали големото аерозагадување во градот, но и поради потребата од ваков превоз, со оглед на фактот дека Тетово е втор по големина град во Македонија, по фреквенција на луѓе и на возила. Студентите велат дека се изложуваат на големи трошоци затоа што нема јавен градски превоз.

– И двата универзитети, Државниот тетовски универзитет и Универзитетот на Југоисточна Европа се на крајот од градот, а за да стигнеме до таму, потребен ни е превоз. Има приватни превозници, но тие немаат редовни линии, па честопати мора да плаќаме такси да стигнеме навреме на предавање или на испит – вели една студентка.

На 28 февруари минатата година, на седница на Советот на Општина Тетово, беше изгласан надзорниот и управниот одбор на Јавното претпријатие за јавен превоз „Тетово транспорт“. На седницата беше кажано дека јавното претпријатие ќе почне со работа во текот на 2016 година ако Министерството за транспорт и врски одговори позитивно на општинското барање и одобри неколку автобуси со кои претпријатието ќе стопанисува.

Од Општина Тетово велат дека сè уште очекуваат одговор од Министерството за транспорт и врски, кое на Град Скопје му дало помош за набавка на нови автобуси.

– Нашето барање е во иста насока и нужно е рамноправно третирање на сите општини од страна на Владата – посочија локалната власт на Тетово.

Од Министерството за транспорт и врски неодамна ни одговорија дека до нив нема поднесено никакво барање за донација на автобуси за јавен градски превоз. Оттаму додадоа дека не располагаат со автобуси и немаат надлежност вакви превозни средства да донираат на единици на локални самоуправи.