Архивска фотографија од шумски пожар кај Трескавец.

Месната заедница на Галичник изутринава на социјалните мрежи соопшти дека противпожарните екипи со помош на припадниците на Армијата, успеале во текот на вечерните часови да ги изгаснат сите жаришта од пожарот во Галичник.

„Во текот на вечерните часови, единиците на противпожарната служба заедно со специјалната единица Волци на АРМ ги згаснаа и последните остатоци од пожарот. Војниците овде ја поминаа ноќта, а дополнително во текот на целата ноќ во состојба на готовност беа единици координирани од ЦУК. Утрово извид на лице место направи пешадиска единица од земја и воздухопловен Винг – воздухопловната единица на АРМ со два хеликоптери од воздух. Сите жаришта се згаснати“ стои во нивната објава.

Центарот за управување со кризи вчера информираше дека пријавата за пожарот ја добиле вчера во 13.30 часот. Зафатeна била борова шума на непристапен терен, а поради силниот ветар имаше потенцијална опасност за селото и куќите во Галичник.

За помош во гаснењето на пожарот, беше ангажиран и хеликоптер на Армијата, но поради ветерот не можеше да дејствува. Веднаш потоа 20 војници од АРМ беа пратени за да го гаснат пожарот и да го заштитат селото со другите присутни сили, додека пак, хеликоптерот беше вратен во армиската база во Скопје.