Искуствата на младите во фокус на форумот „Од локална стратегија до локална младинска акција“

Фото: Македонски центар за граѓанско образование (МЦГО)

Денеска се одржа младински форум на тема „Од локална стратегија до локална младинска акција“ во организација на Македонскиот центар за граѓанско образование (МЦГО) во соработка со Младински образовен форум (МОФ). На форумот, учениците ги споделија своите искуства од реализацијата на младински акции и како преку овие акции се стекнале со многу нови пријателства и научиле нови работи за волонтерството и правењето на вистински промени во општеството.

„Секој од нас може да создаде можности и да најде решенија на проблемите со кои се соочуваме. Ова е меѓу клучните Американски вредности. Вашата проактивност за разубавување на училишните дворови, јавните простори, паркови и игралишта, за подигнување на свесноста за проблеми со врсничко насилство и слични проблеми на младите и вашето застапување пред претставниците од општините за да се направи заедницата почиста, побезбедна и поубава се доказ за вашата светла иднина и иднината на вашата држава. Ние го поддржуваме младинскиот активизам и граѓанското учество. Вие сте иднината и силата во општеството“ порача амбасадорката на САД, Кејт Мари Брнз.

Министерката за образование и наука, Мила Царовска пак во своето излагање на настанот ја нагласи важноста од поттикнување на младински активизам и притоа истакна дека Министерството ќе продолжи да ги поддржува младите.

„Речиси во секоја работна група што ја формираме за било каква цел која ги засега, дали е креирање на законски решенија, концепции, концепти и слично, за унапредување на ученичкиот или студентскиот стандард, има по еден или повеќе претставници на категоријата која е во фокусот во конкретната акција. Преку таа соработка детектираме потреби и предизвици, разгледуваме иницијативи, креираме решенија и ги имплементираме истите“ изјави Царовска.

Во изминатите месеци, 150 ученици од 30 училишта во 10 општини учествуваа на онлајн работилници на коишто ги идентификуваа предизвиците и можните решенија за подобрување на состојбата во нивните општини. Преку онлајн средби за застапување, тие соработуваа и со локалните власти пред кои ги презентираа нивните идејни решенија и ја обезбедија потребната поддршка.

Младинскиот форум се реализира во рамки на Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието, преку кој се создаваат можности за интеракција помеѓу учениците од различни етнички заедници и се поттикнува нивната креативност и младинско учество.