(ИНТЕРВЈУ) Шерифи: На Студентскиот форум за прв пат во земјава ќе се формира Национално студентско тело за да се слушне нашиот глас

Целта на форумот е да се зајакне колективниот глас на студентите, да се стопира праксата на вклучување на студентите во „борбата“ за нивните права и за нивните предизвици. За тоа што ќе понуди овој форум и кој ќе учествува, во новиот формат од студиото на Порталб.мк, разговаравме со Веса Шерифи од Форумот за промени во образованието

Веса Шерифи (Форум за промени во образованието - ФПО) и Фисник Џелили (новинар - Порталб.мк) / Фото: Порталб.мк

Првиот Студентски форум во земјава ќе се одржи на 8 и 9 март. Овој настан ќе ги обедини лидерите на студентските собранија на универзитетите во Северна Македонија во „Националното студентско тело“ каде ќе се гласа и за главните органи во рамките на ова тело.

Целта на форумот е да се зајакне колективниот глас на студентите, да се стопира праксата на вклучување на студентите во „борбата“ за нивните права и за нивните предизвици. На овој дводневен форум се очекува да се разговара за многу проблеми кои ги засегаат студентите и високото образование во земјава. За тоа што ќе понуди овој форум и кој ќе учествува, во новиот формат од студиото на Порталб.мк, разговаравме со Веса Шерифи од Форумот за промени во образованието, кои се и организатори на овој настан.

Порталб: Не дели еден месец од Студентскиот форум, може ли да ни кажете подетално за оваа организација, како настанала идејата за неа и кои се нејзините цели?

Веса Шерифи: Студентскиот форум се роди како идеја на Форумот за промени во образованието (ФПО), невладина организација во РСМ, сега активна веќе две години. Идејата се роди за прв пат по истражување што го направивме како невладина организација, кое беше за ефикасноста на студентските парламенти во РСМ, со фокус на јавните универзитети. Видовме дека има итност да се создаде врска меѓу студентите и студентските парламенти и дека недостига комуникација меѓу двете страни. После тоа видовме слични примери во Косово, Албанија, Србија и сметаме дека е потребно за прв пат да има форум овде во РСМ.

Порталб: Што ќе се случува на дводневниот Форум, кои ќе бидат учесници и за што ќе се разговара, какви одлуки ќе се носат?

Фото: Порталб.мк

Веса Шерифи: Целта на форумот е да ни се овозможи и да создадеме простор да лобираме за прашања за кои мислиме дека се важни во текот на целата година по форумот, а не да биде нешто што ќе се прави за фотографии – видеа и да заврши таму. Главниот ден на форумот е 9 март, каде ќе се соберат голем број студенти од студентските парламенти, но и студенти од државните и приватните универзитети. Наша фокус група се студентите, но настанот е отворен за целата јавност. Ќе се разговара за темите за кои сметаме дека се главни проблематики на студентите кои нè обединуваат, во зависност од кој универзитет доаѓаме. Истовремено, ќе поканиме активисти и професионалци кои ќе ги споделат своите мислења за овие прашања. Ќе се носат одлуки, една од главните одлуки која сега и е позната на јавноста е дека ќе се формира Национално студентско тело кое ги вклучува сите студентски парламенти во РСМ.

Порталб: Што значи националното студентско тело, зошто сметате дека е важно да се обединат сите студентски собранија во едно тело?

Веса Шерифи: По многу истражувања, видовме дека има многу прашања кои нè обединуваат сите нас универзитетите и мислиме дека ако нашата цел е да се слушне нашиот глас, ќе биде поефикасно ако бидеме обединети и создадеме заедничка платформа за студентите и сите универзитети. Сметаме дека е подобар начин да се пристапи кон институциите кои се одговорни за носење одлуки како заедничко тело.

Порталб: Кои ќе бидат темите на панелите, кои ќе бидат говорници, дали ќе бидат само од земјава или и од регионот?

Веса Шерифи: Без да се изгуби ексклузивноста на форумот, ќе има околу три панели, темите се од национално и регионално значење. Затоа, ќе имаме гости и од Косово, Албанија и Бугарија, кои се главно активисти кои се занимавале со овие теми и проблематики во нивните земји.

Порталб: Знаеме дека ќе се гласа за повелбата за студентските права. Што содржи оваа повелба и зошто е важна?

Веса Шерифи: Законот за студентски права во РСМ има мал број студентски права и сметаме дека е многу ограничен. Наша цел е да го зголемиме ова со предлагање на некои права земени како пример од Повелбата за студентски права на Европската унија. Бројот на правата ќе се удвои, но и тројно ќе се зголеми, ова ќе биде иницијатива што ќе ја поттикнеме за промена на законот со застапување и туркање на оваа иницијатива до одговорните институции како што се Собранието и Министерството за образование.

Порталб: На настанот ќе бидат и високообразовните институции, каква е вашата соработка со нив, дали имате поддршка?

Веса Шерифи: Нашата фокус група за Форумот се активисти и студенти, тоа е настан кој ќе се дистрибуира и ќе се зборува за активизмот, правата на студентите и перипетиите низ кои поминуваат, но настанот е отворен, членовите на институциите се добредојдени ако сакаат да ни се придружат.

Порталб: Како Форум за промени во образованието, дали решението за проблемите во високото образование го гледате во овој форум и како тоа ќе придонесе за подобрување на квалитетот на образованието во државата?

Веса Шерифи: Знаеме дека тоа е многу малку за да се подобри квалитетот на образованието, но мислиме дека е неопходен чекор прво да се подигне свеста на учениците, за тоа што им припаѓа, за улогата што ја играат во граѓанското општеството и повеќе да се запознаат со нивните права. Форумот создава заедничка платформа за сите студенти каде што можат да запознаат други кои се поинформирани и да ги споделат своите искуства. Тоа е чекор кон подобрување на квалитетот во образованието со тоа што учениците ќе бидат посвесни за она низ што поминуваме.

Новинар: Фисник Џелили