Државната изборна комисија (ДИК) на вчерашната седница донела заклучок со кој локалните избори 2017 година за избор на градоначалници и членови на советите на 80 општини во Македонија и на Град Скопје и официјално се прогласени за завршени.

„Со објавата на конечните резултати за избор на градоначалник на општина Чаир, се завршени Локалните избори 2017 година за избор на членови на советите на општините и советот на Град Скопје и за градоначалници на општините и за градоначалник на Град Скопје“, стои во заклучокот на ДИК.

На локалните избори СДСМ победи во 56 општини и во Град Скопје, ВМРО-ДПМНЕ во пет, ДУИ во 10, Алијанса за Албанците во три, Беса, ДПА и ДПТ во по една, а кандидати предложени од група избирачи во три општини.

Новите раководства на општините и на Град Скопје беа утврдени во два изборни круга, од кои првиот се одржа на 15 октомври, а вториот две недели подоцна, на 29 октомври. Прегласување по вториот круг имаше на избирачкото место 2901 во општина Чаир, кое се одржа 12 ноември, но не промени ништо во конечниот резултат од локалните избори, бидејќи Висар Ганиу од ДУИ ја потврди победата во оваа скопска општина.