Во Македонија постои длабока криза на демократијата, а Никола Груевски и неговата политичка партија се обидуваат да ја трансформираат демократската криза во меѓуетничка, изјави шефот на албанската дипломатија, Дитмир Бушати, во интервју за „Еуроактив“.

– Не постои тиранска платформа, постои документ напишан од три од четирите албански партии кои се застапени во сегашниот парламент и кои ние ги поддржавме затоа што во документот прво гледаме јасен обид на Албанците да ја здржат Македонија обединета, потоа да побараат подобра меѓуетничка хармонија во духот на Охридскиот договор, трето – да се имплементира Договорот од Пржино и четврто – да се деблокира патот на Македонија кон НАТО и ЕУ преку нормализирање на односите со Грција, Бугарија и, секако, со Албанија и со Косово – вели Бушати.

На тврдењето дека клучен елемент од тиранската платформа е албанскиот јазик да добие статус на официјален јазик во Македонија, што значи и менување на Уставот, Бушати вели дека тоа не значи и федерализација на државата.

„Не знам како тоа назначувањето на албанскиот за официјален јазик значи федерализација на државата. Но, ако се однесува на Охридскиот договор и на изворот на расправиите меѓу Македонците и Албанците во Македонија, јасно е дека имплементирањето на обврските од овој договор е на ниско ниво. Постојат тенденции од Груевски и од други да се сметаат Албанците за сезонски работници во нивната земја. Не постои сериозен напор да се осигури меѓуетничка хармонија во земјата. Во последните пет-шест години, општеството е сè повеќе поделено по етничка линија. Сметам дека вклучувањето на таканаречената албанска платформа во Уставот, во новата правна рамка на земјата, ќе даде многу попозитивни резултати за двете етнички групи во Македонија или за двете главни етнички групи, Македонците и Албанците – вели Бушати.