Апаратот „Мокси“ на НАСА успешно произведува кислород на Марс

Марс
Симулација на слетувањето на роверот „Истрајност“ на Марс / фото: НАСА

Апарат голем колку кутија за складирање храна успешно генерираше кислород за дишење на Марс извршувајќи ја функцијата на мало дрво, пишува лондонскиот весник Гардијан. 

Станува збор за „Мокси“ – експеримент за користење на ресурси што од февруари минатата година постојано и успешно создава кислород користејќи го јаглеродниот диоксид што го има во атмосферата на Црвената планета.

Истражувачите сугерираат дека поголема верзија на „Мокси“ може да биде испратена на Марс пред луѓето да почнат да одат таму, со цел да создава кислород со брзина од стотици дрвја.

„Мокси“ ја допре површината на Марс со помош на ракетата „Истрајност“ од НАСА.

Истражувачите во својата студија пишува дека до крајот на 2021 година „Мокси“ успеа да произведе кислород на седум експериментални патеки во различни атмосферски услови, вклучително и во текот на денот и ноќта и во текот на различните сезони на Марс.

Во секој обид, „Мокси“ ја постигна целта да произведува шест грама кислород на час, што е слично како едно скромно дрво на Земјата.

Постои надеж дека со својот целосен капацитет, системот може да генерира доволно кислород да ги снабдува луѓето кога ќе пристигнат на Марс, а дури и да овозможи гориво за ракета да може да ги врати на Земјата.

Заменикот главен-истражувач на мисијата, Џефри Хофман, професор во одделот за аеронаутика и астронаутика на технолошкиот институт во Масачусетс изјавил дека ова е прва демонстрација за вистинско користење на ресурсите од површината на друга планета и нивно трансформирање во нешто што може да му користи на човекот.

Моменталната верзија на апаратот е мала, дизајнирана за да ја собере во ракетата „Истрајност“ и е изградена да работи за кратки временски периоди. Фабрика за кислород во целосен капацитет би вклучувала други, поголеми единици кои би овозможиле константна работа.

За сега се знае дека „Мокси“ може да произведува кислород во речиси секое време во од денот и годината на Марс, освен во зори и самрак.

Ако системот работи успешно и покрај постојаното вклучување и исклучување, тоа значи дека е возможно да се дизјанира систем што ќе работи непрекинато илјадници часови.

„За да ја поддржиме човечката мисија на Марс треба таму да однесеме многу работи од Земјата, како компјутери, вселенски одела и живеалишта, но кислород? Ако може истиот да се прави таму, тогаш сме многу понапред од целата игра“, изјавил професорот Хофман.