Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) го подигна нивото на внимателност по информациите дека во Германија, Данска, Холандија, Унгарија, Австрија, Хрватска и во други земји во регионот е регистрирано присуство на птичји грип.

АХВ испратила допис до ветеринарните друштва за пријавување евентуална зголемена смртност кај живината во одгледувалиштата или за угинати птици преселници.

„Птичјиот грип задолжително се пријавува и затоа апелираме во најкраток можен рок, до надлежното ветеринарно друштво или официјален ветеринар на Агенцијата, да се пријави секоја зголемена смртност на живината на одгледувалиштата“, се вели во соопштението на АХВ.

Имајќи предвид дека станува збор за болест која има специфичен начин на ширење, односно најчесто преку птиците преселници, од АХВ на одгледувачите на живина и на ветеринарните друштва им дале насоки кои биосигурносни мерки треба да се преземат на фармите и какви мерки за заштита треба да преземат категориите лица кои се изложени на ризик, зашто од болеста заболуваат птиците, но и луѓето.