Тимоние: Одлуката на ЕУ ги одразува напорите кои беа направени од Македонија


Скопје, 27 јуни, 2018 - 12:23 (META) 

Се работи за еден урамнотежен текст кој ги одразува напорите кои беа направени од страна на оваа земја и напорите кои останува да се направат. Со еден збор да кажам „напред, одете само напред“.

Ова го истакна францускиот амбасадор Кристијан Тимоние, одговарајќи на новинарско прашање за негов коментар за вчерашната одлука на Советот на ЕУ да и даде условена препорака за почеток на преговори на Македонија во јуни 2019.

– Ставот на Франција беше познат и познат е од вчера. Сега се наоѓа на одобрување пред шефовите на држави и влади на следниот состанок што ќе следи на самитот – изјави амбасадорот Тимоние пред промоцијата на книгата „Европа, нашиот заеднички дом“ од Жан Моне.


Захариева: Не беше лесно, но донесовме одлука добра за целиот регион


Луксембург, 27 јуни, 2018 - 9:45 (META) 

Прв пат по 2015 година Советот на ЕУ синоќа донесе одлуки за проширување, кои значат огромен чекор за европската перспектива на Македонија и Албанија, изјави бугарската вицепремиерка и министер за надворешни работи, Екатерина Захариева, по состанокот во Луксембург на кој беше решено Скопје и Тирана да добијат условен датум за почеток на преговори за членство во ЕУ во јуни 2019 година.

– Нема да кријам дека не беше лесно. Донесовме одлука исклучително добра за цела Европа, за Западен Балкан и за граѓаните во регионот. Ова решение не само што ја зголемува довербата во ЕУ, туку покажува дека ги исполнуваме обврските што ги преземавме кон граѓаните во овој регион, а европската перспектива на земјите од Западен Балкан не е само декларативна. Тоа е само почеток, процесот почнува допрва, има многу работа да се заврши – изјави Захариева која претседаваше на состанокот на Советот за општи прашања на ЕУ.

Според неа, заклучоците даваат многу јасна временска перспектива и конкретни одредници за двете држави – Македонија и Албанија.

Таа појасни дека процесот за почеток на преговорите може да стартува вообичаено 6-7 месеци по одлуката на Советот.

– Лично би сакала да видам похрабро решение, но синоќешното решение беше донесено исклучително тешко и означува огромен чекор кон европската перспектива за двете држави – наведе Захариева.


Македонија доби условен датум за почеток на преговори со ЕУ во јуни 2019 година


Луксембург, 27 јуни, 2018 - 9:29 (META) 

Старт на преговори со Европската Унија во јуни 2019 доколку Македонија го одржи реформскиот напредок особено во делот на итните реформски приоритети, одлучи Советот на министри на ЕУ по долгата дебата за проширување, на која се разгледуваа препораките за преговори за Македонија и Албанија.

Советот на министри очекува следната година Европската Комисија да издаде извештај во кој фокусот треба да биде ставен врз реформата на јавната администрација, борбата против корупцијата, судските реформи и реформата на разузнавачките служби.

Во јуни 2019, доколку е задржан реформскиот момент во Македонија, многу брзо потоа ќе се свика првата меѓувладина конференција на која фактички ќе започнат преговорите.

Во меѓувреме Европската Комисија изрази желба да започне со подготовките за преговори, нешто што Советот на ЕУ го прифаќа.

Франција и Холандија одбиваа секаков датум за преговори за Македонија, бидејќи сметаат дека реформскиот напредок е премногу свеж и сè уште не дал трајни резултати. По напорни дискусии со другите земји членки пронајден е компромис сепак да биде внесен датум, но под гореспоменатите услови.

Слично условување доби и Албанија, која исто така би можела да ги започне преговорите пред крајот на 2019.