„Интервју“ викендов заработи 18 милиони долари


Калвер Сити, 29 декември, 2014 - 18:37 (META) 

„Сони пикчерс“ велат дека нивната комедија „Интервју“ за убиството на Ким Јонг Ун заработи повеќе од 15 милиони долари преку интернет-продажба и 2,8 милиони долари во кината. Публицитетот за филмот порасна откако „Сони пикчерс“ беа нападнати од хакери, за кои САД обвинија дека се од Северна Кореја. „Сони“ претходно го повлече „Интервју“ откако хакерите им украдоа повеќе податоци, сè уште неиздадени филмови, како и личната коресподенција меѓу првите луѓе на компанијата. Хакерите се заканија дека ако се прикаже филмот, ќе бидат извршени и терористички напади.

Комедијата во првиот викенд заработи речиси исто толку пари преку интернет-дистрибуција и во лимитираниот број на кина како што би зараобтила доколку објавувањето не беше одложено по заканите од хакерите.
Во неделата од „Сони пикчерс“ рекоа дека филмот бил купен преку интернет или изнајмен повеќе од два милиони пати за четри дена, што го прави број еден филм на „Сони пикчерс“ на сите времиња.


Ставрески: Капиталот во финансиската зона ќе доаѓа од проверен извор


Скопје, 19 декември, 2014 - 16:58 (META) 

Во меѓународната финансиска зона во Македонија секој капитал ќе доаѓа од проверен извор. Регулативата треба да биде заокружена во првиот квартал следната година, а зоната да профункцинира летото 2015 година. Првите компании или финансиски друштва се очекува да почнат да работат во македонската финансиска зона во 2016 година.

Ова го истакна вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, во дебатна емисија на „Македонска телевизија“.

Како што укажа Ставрески, финансиските зони воопшто не се наменети за привлекување неидентификуван или нечист капитал.

– Напротив, никаква офшор-зона не се предвидува да се формира. Се предвидува да се формира зона во која секој капитал ќе доаѓа од проверен извор, од реномирана банка во светот и ќе се аплицираат сите правила што важат за проверка на средствата во функција на спречување прилив на капитал којшто е од неидентификувани извори. Значи, надлежностите на Финансиската полиција, на Управата за јавни приходи, на сите оние кои сега имаат надлежности во следењето на финансиските текови, ќе бидат и во рамки на зоната – истакна Ставрески.

Во зоната, појасни вицепремиерот, е битно да има и регулатива што ќе биде привлечна и препознатлива за инвеститорите бидејќи финансиските друштва се особено чувствителни и бараат нешто што е препознатливо. Во таа насока, според Ставрески, ќе бидат проверени уште еднаш најдобрите практики во светот.

– Ќе земеме дел од англиското право, значи англосаксонската основа за базичните закони за решавање спорови меѓу фирмите во рамки на зоната и слично, регулативата за инвестициски фондови од Луксембург е добра, ќе ја надградиме со некои добри други примери и на тој начин ќе креираме една единствена регулатива, што ќе важи за македонската финансиска зона која што ќе можат странските финансиски друштва полесно да ја препознаат, да видат дека е таква што им обезбедува заштита од некомерцијален ризик и им ги обезбедува сите права што ги имаат во развиените земји, но од друга страна трошоците им се пониски – вели Ставрески.

Тоа, истакна тој, ќе донесе добивка бидејќи со доаѓањето на тие друштва ќе има вработувања на кадар од Македонија, и тоа се повисоко платени работни места, ќе има услуги што ќе се вршат во тие зони, ќе има „ноу-хау“, она што е многу значајно, знаење што ќе го донесат тие финансиски друштва за производи што ги нема во Македонија.

– Тоа ќе им помогне и на домашните финансиски институции да растат, односно да ги развиваат и тие дејности бидејќи сметам дека едно што недостига во Македонија, а е поврзано со претходните теми, е излегувањето на фирмите на пазарот на капитал како начин на финансирање на нивните потреби, а тоа и делумно заради тоа што на другата страна нема некој којшто може да им помогне на фирмите за развој на продукти или за презентирање на сопствените идеи како што треба – укажува вицепремиерот Ставрески.

Затоа, додава тој, е важно во Македонија да се развијат различни инструменти што ќе овозможат фирмите да не зависат само од класичните банкарски кредити, туку ќе можат на различни начини да добијат финансиска поддршка директно или индиректно.

– Македонските компании, македонските финансиски друштва и македонските банки ќе имаат корист преку стекнување знаење како треба одредени продукти да се понудат, да се дизајнираат и на тој начин и македонската економија да има корист од отворањето на финансиската зона – оценува Ставрески.

Секако, укажува вицепремиерот, треба добра подготовка и добра анализа и речиси една година се работи на анализа на искуствата на другите земји.

– Веќе почнавме да работиме на нацрт-верзијата на законската регулатива и тука ги користиме можностите за анализа од други земји, но и консултанти коишто може да помогнат, а имаат значајно искуство во подигнувањето на вакви финансиски зони. Очекувам процесот да се заокружи од аспект на регулатива некаде до крајот на првиот квартал од 2015 година и некаде летото 2015 да профункционира зоната – наведува Ставрески и истакнува дека во меѓувреме, исто така, е потребно да се работи и на промовирање на зоната.

Тоа, според него, е секако макотрпен процес којшто значи да се дојде во контакт со финансиските друштва во светот што имаат ваква потреба и можност, да се објаснат условите во Македонија, да им се објасни тоа што се планира да се направиме дека е нешто што им е познато, што функционира на друго место, не е нешто што е сосема ново или непознато за нив бидејќи непознатото, нормално, ќе креира одбивност кон тој концепт.

– Тоа е процес каков што беше и за слободните зони, каде што ги имаме странските компании во делот на индустријата. Ништо не се случува во животот лесно и ништо не доаѓа преку ноќ. Треба многу работа. Но, ако не почнеме, нема ни да стигнеме таму каде што сакаме да стигнеме. Ако сега почнеме некаде, во 2016 година веќе очекувам првите фирми и компании или финансиски друштва да почнат да работат во рамките на македонската финансиска зона – вели вицепремиерот Ставрески.

Со оглед на искуствата од претходните промоции за слободните економски зони, на сличен начин ќе се идентификува прво кои се финансиските друштва и компании што имаат потенцијал и потреба од пренесување дел од бизнисот во земја каде има исто така квалитетна регулатива и добри бизнис-услови, но помали трошоци. Потоа, најавува Ставрески, ќе пробаме да дојдеме директно во контакт да ги објасниме можностите што ги нуди Македонија.

– Секако е битно да почне. Кога една, две, три компании ќе влезат или банки или инвестициски фондови, тогаш оди многу полесно бидејќи сите чекаат некој друг прв да го направи тоа. И така беше. Сега, на пример, кога знаат компаниите дека „Џонсон Мети“ или „Џонсон контролс“ се решил да инвестира во Македонија, многу полесно голем број на други помали компании доаѓаат. Така ќе биде и со зоните. Очекувам да почнеме постепено, но, како изминува време, ќе ја градиме репутацијата. Важно е да покажеме квалитет во настапот, во презентацијата на можностите и конзистентност во политиките – да нема промена на политиките преку ноќ бидејќи тоа создава несигурност кај инвеститорите. Тоа е многу значајно. Од досегашното искуство тие го ценат тоа – опстојуваш на политиките и имаат одлична предвидливост -истакнува Ставрески.

Тој нагласува дека намалувањето на невработеноста за Владата останува најголем предизвик и оти сè што се работи е насочено кон подобрување на бизнис-амбиентот, да има домашни инвестиции од фирмите, да се отворат нови фирми и стартап-компании, да се отворат работни места во рамки на слободните економски зони и финансиската зона.

– Сето тоа што го правиме со сите тие мерки се насочени кон една и единствена крајна цел, а тоа е невработеноста во Република Македонија да ја спуштиме на ниво, кое што е соодветно на европска земја и верувам дека трендот, а и поставеноста на политиките ветуваат дека постепено, не преку ноќ, но постепено ќе успееме во таа цел – посочи вицепремиерот и министер за финансии Ставрески во дебатна емисија на „Македонска телевизија“.


Петковски: „Македонска банка“ е играчка во споредба со „бомбата“ на Заев


Скопје, 30 ноември, 2014 - 11:39 (META) 

Ние одиме со единствена цел да се дознае реалноста, вистината за начинот на којшто во Република Македонија се владее и, дефинитивно, да излезат на виделина сите оние сознанија за корупцијата, алчноста, криминалот, моралните димензии на луѓето што ја водат денес Република Македонија. Договорите што се прават во сферата не меѓуетничките односи, тие говорат за предавници, преговараат директно со Грција, со луѓе од најтесното раководство на Груевски, а „глумат лудило“ дека не преговараат, не разговараат, вели лидерот на НСДП, Тито Петковски во денешното интервју за „Радио Слободна Европа“.

Одговарајќи на прашањето дали знае за каква „бомба“ зборува претседателот на СДСМ, Зоран Заев, тој вели дека тоа значи збир на различни документи и сознанија, докази, релевантни факти, за начинот на владеење, односно за бескрупулозноста на власта во сите сфери на животот.

– Сознанието, односно аферата за Македонска банка и за „Актор“ се обична играчка во споредба со фактите со кои располага Заев – вели Петковски.

 


Лутовски: Проблемите на студентите се многу, но екстерното ја прелеа чашата


Скопје, 23 ноември, 2014 - 10:30 (META) 

„Екстерното тестирање, за жал, не е единствениот проблем на студентите и ние немаме некоја култура на протестирање. Но, ете, екстерното тестирање беше некоја точка на вриење за некоја плодна студентска мобилизација“, вели Дејан Лутовски од студентската неформална организација „Студентски пленум“ во неделното интервју за „Радио Слободна Европа“.

Според Лутовски, воопшто не значи дека доколку се заврши целиот проблем со екстерното тестирање, студентската иницијатива и активизам ќе престане, туку по студентскиот марш имаат плодна почва во иднина да постават многу други прашања важни за високото образование.

Лутовски, во интервјуто, меѓу другото, вели дека не очекувале толкав одзив на студенти на маршот, бидејќи кога го носеле известувањето за маршот во МВР, имале бројка од 800 до 1.000 студенти, а според некои проценки, излегле околу 3.000.


Кржаловски: Лекарите, професорите и полицајците се најкорумпирани


Скопје, 22 ноември, 2014 - 12:38 (META) 

Kорупција во македонското општество е на загрижувачко ниво. Според методогија која се применува во цела Европска Унија, која ја мери не само перцепцијата, туку и реалното искуство на граѓаните, најкорумпирани професии се лекарите, професорите и полицајците, објаснува во интервју за „Инбокс7“, Александар Кржаловски, прв извршен директор на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС).

– Виктимолошката анализа покажува дека само ако корупцијата е помала од 5 проценти може да се сузбие, а резултатите од истражувањето во сите области во државата покажуваат корумпираност поголема од 5проценти – вели Кржаловски за „Инбокс7“.